Elúszhat az országos helyreállítási tervben a hidrogénvonatokra szánt pénz

Június végéig kellene aláírni a beszerzési szerződést, de csak június 9-én kezdődhet az ajánlatok kiértékelése.

Egyre valószínűbb, hogy nem sikerül hidrogén-meghajtású vonatokat vásárolni az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, írja az economedia.ro gazdasági hírportál. A Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztériumnak alárendelt Vasúti Reformügyi Hatóság (ARF) június 8-ig hosszabbította meg az ajánlatok benyújtásának határidejét.Fotó: Facebook/Hydrogen Power

A hidrogénvonatok beszerzésére tavaly kiírt első közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult, a másodikat pedig idén márciusban hirdették meg. Az ajánlatok benyújtásának eredeti határideje május 8. volt, azonban az érdeklődő cégek kérésére egy hónappal meghosszabbították. Erre azért volt szükség, mert a tenderben rengeteg homályos részlet van, főleg a szerelvények hajtóanyagaként szolgáló hidrogén előállítását, szállítását és raktározását illetően.

A szaktárca 12 szerelvény beszerzését tervezi az állami vasúttársaság számára. Ezekre minimum 2,4 milliárd lejt szán, azonban az összeg 4 milliárdra nőhet, ha a tender nyertese 15 év helyett 30 évig vállalja a vonatok karbantartását és hidrogénnel való ellátását.

A határidő kitolása azt jelenti, hogy a projekt szinte biztosan kicsúszik a helyreállítási tervben rögzített határidőből. Ahhoz, hogy Románia megkapja az erre a célra elkülönített 104 millió eurót (520 millió lej), a szerződést június 30-ig alá kellene írni. A mostani halasztással lényegében kizárt, hogy ez megtörténjen.

Tekintettel a hazai vasút általános állapotára, arra, hogy sok vonalon a vonatok hosszabb menetidővel közlekednek, mint a rendszerváltás előtt, az is erősen kérdésesnek tűnik, hogy indokolt-e ilyen horribilis összeget költeni néhány környezetbarát szerelvényre.

A PNRR-ben szereplő másik feltétel az, hogy az első szerelvényt a szerződés aláírásától számított 18-24 hónap alatt leszállítsák, míg a teljes mennyiségre 33 hónapos határidőt állapít meg. Szakemberek szerint ezek is nehezen teljesíthető feltételek, mivel hidrogénvonatok gyártásával kevés cég foglalkozik, a kereslet pedig egyre nő.

A tervek szerint ezek a környezetbarát szerelvények Bukarest és az otopeni-i nemzetközi repülőtér, valamint a főváros és Pitești, Craiova, illetve Târgoviște között közlekednének majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?