Gernyeszegi háztartásokban tesztelik a hidrogén fűtőanyagként való felhasználását

Ez az első olyan hazai település, ahol acélcsövekből álló hálózatban próbálják ki a földgáz-hidrogén keveréket.

Újabb szakaszába lépett az E.ON 20HyGrid elnevezésű projektje. A cégcsoporthoz tartozó DelgazGrid a Maros megyei Gernyeszegen teszteli a földgázból és hidrogénből álló keveréknek a meglévő vezetékekben és berendezésekben való alkalmazását.Fotó: Facebook/DelgazGrid

„A vállalat kiválasztott erre a célra több tíz, a Maros megyei településen élő ügyfelet. Ők azon első romániaiak közé tartoznak, akik részt vesznek ebben a romániai fenntartható fűtés jövője szempontjából országos jelentőségű projektben. Gernyeszeg az első olyan romániai település, ahol acél gázelosztó hálózatban végzik a teszteléseket, míg a Szeben megyei Darlacon polietilén hálózatban folyt a tesztelés” – olvasható a cég közleményében.

Július folyamán Darlacon 50 háztartásban végezték el a tesztelést a szakemberek. Ennek során 80 százalék földgázból és 20 százalék hidrogénből álló keveréket engedtek a gázelosztó hálózatba. A tesztelés azt mutatta, hogy a keverék problémamentesen használható a hagyományos, földgázra tervezett gázkazánokban.

Ezt megelőzően a gázkeveréket az E.ON medgyesi kísérleti telepén tesztelték. A 20HyGrid projekt tavaly novemberben kezdődött, s a tervek szerint 2024 októberében fog befejeződni. Célja annak a megállapítása, hogy lehetséges-e a földgázzal kevert hidrogén fűtőanyagként való felhasználása a már létező gázhálózatban és a háztartási gázkazánokban.

A hidrogén egy környezetbarát, üvegházhatású gázt ki nem bocsátó energiahordozó, amennyiben zöld energia felhasználásával állítják elő vízből, elektrolízis által. Románia jelenleg nem állít elő számottevő mennyiségű hidrogént, amit földgázzal keverve hasznosítani lehetne a gázhálózatban, azonban az elkövetkező évekre tervbe van véve több, jelentős termelési kapacitás létrehozását célzó beruházás. A CFR is tervezi hidrogénmeghajtású szerelvények beszerzését, aminek a finanszírozását a kormány az országos helyreállítási tervből (PNRR) biztosítaná.

Kapcsolódók

Kimaradt?