Medgyesen tesztelték a hidrogén fűtőanyagként való lakossági felhasználását

A csütörtökön lebonyolított első tesztelés során a hidrogént földgázzal keverték 20-80 arányban.

Elkezdte a hidrogén és földgáz keverékének tesztelését az E.ON cégcsoporthoz tartozó Delgaz Grid. Az úttörőnek számító 20HyGrid projekt keretében az első tesztelésre Medgyesen, az úgynevezett Szakmai Képzési Központban került sor.Fotó: Facebook/Delgaz Grid

Ennek során azt vizsgálták, hogyan működnek a vezetékek és az eredetileg földgáztüzelésűnek tervezett berendezések, ha 80 százalék földgázból és 20 százalék hidrogénből álló keveréket engednek beléjük. A tesztelés során egy régebben gyártott tűzhelyet és egy szintén régebbi típusú lakásba való gázkazánt használtak.

„Első lépésként egy mini elosztóhálózatot hoztunk létre, melyre különböző kategóriájú berendezéseket csatlakoztattunk, ellenőrzött körülmények között tesztelve azokat. A következő szakaszban a működő hálózatban és az ügyfelek lakásaiban található berendezésekkel folytatjuk a tesztelést. Az eddigi tapasztalatok alapján beigazolódni látszik az, amit elterveztünk. A hidrogén mindössze egy másik fűtőanyag, mely nem veszélyesebb a metánnál, amint azt a nyugati országokban folyó kísérletek is igazolták” – idézi az economedia.ro Cristian Călint, a projekt koordonátorát.

A tesztelésen jelen volt Virgil Popescu energiaügyi miniszter is. Elmondása szerint a hidrogénnek a lakossági hálózatban való felhasználása semmiféle pluszkiadást nem tételez fel a fogyasztók részéről, a gázkeverékkel a meglévő háztartási berendezések biztonságosan működtethetőek. „Segíti a gázszállító és elosztó rendszer szénmentesítését” – nyilatkozta a tárcavezető.

A földgáz-hidrogén keverék hálózati tesztelésére egy-egy Szeben és Maros megyei településen kerül majd sor.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?