Perbe fogja a Transgaz az orosz Gazpromot

Ki nem fizetett tranzitdíjakat próbál meg behajtani bírósági úton a román állami gázipari vállalat.

Jogi szolgáltatásokra és jogi képviseletre szerződne ügyvédi irodával a romániai gázelosztó hálózatot működtető Transgaz, írja az economica.net. Ez az első lépés afelé, hogy az állami vállalat pert indítson az orosz gázipari óriás, a Gazprom ellen.Fotó: Facebook/Transgaz

A Transgaz az oroszok által ki nem fizetett tranzitdíjak miatt kíván bírósághoz fordulni. A Gazprom hosszú évekkel ezelőtt kötött kizárólagos használati jogot biztosító szerződést a Transgazzal a transzbalkáni gázvezeték Romániát Isaccea és Negru Vodă közti szakaszára. A szerződés értelmében a Gazpromnak fix összegű tranzitdíjat kellett fizetnie a vezetékért, függetlenül az azon áthaladó földgáz mennyiségétől.

Azt követően, hogy elkészült a Fekete-tenger mélyén húzódó Turk Stream vezeték, a Gazprom nem használta a romániait. A Transgaz és a Gazprom közti szerződés tavaly járt volna le, azonban mivel okafogyottá vált, 2020-ban felbontották. A megegyezés értelmében azonban, ha a Transgaznak nem sikerül értékesítenie a felszabaduló gázszállítási kapacitást, a Gazpromnak 2022 végéig továbbra is fizetnie kellett volna a tranzitdíjat. Az orosz nagyvállalat nem tett eleget ezen kötelezettségének, ezért tereli a Transgaz jogi útra az ügyet. A Transgaz nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora a követelése az oroszokkal szemben.

Kapcsolódók

Kimaradt?