Greenpeace: rossz döntés eurómilliárdokból fejleszteni a romániai gázhálózatot

A környezetvédő szervezet szerint minél többen állnak át a földgáz használatára, annál többen élnek majd energetikai szegénységben.

Elhibázott döntés, hogy az elkövetkező években eurómilliárdokat szándékozik költeni a bukaresti kormány az országis gázelosztó hálózat bővítésére, állítja a Greenpeace egy közelmúltban elkészült tanulmányra hivatkozva. A 2030-ig terjedő időszakban a kormány 4,35 milliárd eurót irányzott elő, különféle uniós forrásokból, gázvezetékek építésére.Fotó: Máramaros Megyei Tanács

A világ valószínűleg legismertebb környezetvédő szervezete szerint sokkal értelmesebb dolog lenne ezt a pénzt megújuló energiaforrások kiaknázására és ingatlanok energetikai hatékonyságának növelésére fordítani. A tanulmányban öt forgatókönyvet vizsgáltak meg, s a kormány opciója tűnik a legkevésbé kifizetődőnek.

A szerzők szerint, ha ennyi pénzt napelemek beszerzésére fordítanának, az 416,5 millió euró nyereséggel járna, hőszivattyúk üzembe helyezése esetén pedig a hozadék meghaladná a 2 milliárd eurót. Az épületek hőszigetelése, illetve a hőszigetelés hőszivattyúk felszerelésével társítva egyaránt 3 milliárd euró körüli nyereséggel járna, ingatlanoknak nulla karbonkibocsátásúvá alakítása pedig még nagyobb, 3,86 milliárd eurós megtakarítást lehetne elérni. A tanulmány szerint 4,35 milliárd euróból 200 ezer épületet lehetne nulla karbonkibocsátásúvá alakítani.

Mindezekkel ellentétben, a gázhálózat bővítése csupán vinné a pénzt, állítja a Greenpeace. „Ha 4,35 milliárd eurót az energetikai hatékonyságra költenénk, az közel 3,8 milliárd eurót hozna vissza a gazdaságba. Ha ezt a pénzt a gázhálózatra fordítjuk, az a gazdaságnak további 2,3 milliárd euróba kerül majd. (…) Nem nehéz megérteni: több gáz, több energetikai szegénységben élő embert jelent. Beruházva a gázba, még jobban elmerülünk a magas energiaárak, a környezetpusztítás és a klímakatasztrófák világában, melyek óriási deficitet hoznak létre az állami költségvetésben” – idézi az economica.net Alin Tănasét, a Greenpeace romániai munkatársát.

A környezetvédő szervezet felszólította a kormányt, hogy mondjon le a gázhálózat tervezett bővítéséről, s inkább az energetikai hatékonyságba és a megújuló energiaforrásokba fektessen pénzt. Nyugodtan mérget vehet rá bárki, hogy a felszólításnak nem lesz foganatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?