Történelmi mélyponton van a gázfogyasztás Romániában

A nagyipar részben le van állva, az elmúlt időszakban pedig jóval melegebb volt a sokéves átlagnál.

Történelmi mélyponton volt a gázfogyasztás tavaly Romániában. 2022-ben 9 milliárd köbméternél kevesebb földgázt fogyasztottunk, ami példa nélküli a rendszerváltás óta. A fogyasztás 16 százalékkal esett vissza 2021-hez képest.Fotó: Máramaros Megyei Tanács

Virgil Popescu siralmas süketeléssel rukkolt elő, amikor arra kérték, adjon magyarázatot a jelenségre. „A gázfogyasztás csökkenésének több oka volt. Az Európai Unió tagállamai önkéntes politikai egyezségre jutottak a kereslet, s következésképpen a belső fogyasztás 15 százalékos csökkentését illetően a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közti időszakban, hogy így csökkentsék függőségüket az Orosz Föderáció energetikai forrásaitól. Mi, Romániában komolyan vettük ezt a politikai egyezményt, a közintézmények pedig igyekeztek csökkenteni a fogyasztást. A lakosságot hőenergiával ellátó erőművek esetében is a fogyasztás csökkenése volt tapasztalható. (…) A fogyasztás azért is csökkent, mert, különböző okok miatt, nem működtek a műtrágya kombinátok” – nyilatkozta az energiaügyi miniszter az economedia.ro gazdasági hírportálnak.

Tény, hogy az enyhe tél is hozzájárult a fogyasztás csökkenéséhez, azonban a meghatározó a nagyipar részleges leállása volt. Románia messze legnagyobb fogyasztója az Azomureș, mely egy átlagos évben kb. 1 milliárd köbméter földgázt használ fel. Ez a korábbi években a fogyasztás közel 10 százalékát jelentette, márpedig tavaly a vásárhelyi kombinát csak pár hétig működött, mivel a csillagászati gázár miatt a termelés nem lett volna kifizetődő.

A legnagyobb fogyasztók közé tartozó galaci Liberty kohászati kombinát a termelési kapacitásának a töredékén dolgozik hosszú hónapok óta, s jelentős mértékben visszafogta a termelést a slatinai Alro is. A fogyasztás tavalyi visszaesése legalább 90 százalékban a nagyipar számlájára írható, mely semmiféle támogatást nem kapott a kormánytól, hogy az elszabadult energiaárak ellenére nyereségesen működhessen.

Idén tovább csökkenhet a fogyasztás, az elmúlt időszakban ugyanis folyamatosan napi 30 millió köbméter alatt volt, ami márciusban roppant alacsonynak számít. Bár az idő lehűlt, március 28-án, kedden is csak 28,7 millió köbméter földgázt használt az ország, derül ki a Transgaz adataiból. Azokon a napokon, amikor a hőmérséklet 20 fok körül volt, napi szinten jóval több földgáz került a tározókba, 8 millió köbméter, mint amennyit kiemeltek a fogyasztás fedezésére.

Jelenleg 1,295 milliárd köbméter földgáz van a hazai tározókban, míg tavaly csak 710 millió köbméter volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?