Kezdhetünk készülni a következő télre: 90 százalékra kell feltölteni a gáztározókat

Tavaly 80 százalék volt az előírás, ezt 10 százalékkal megemelték, hogy egy zimankós telet is képesek legyünk átvészelni orosz gáz nélkül.

Alig ért véget a tél, máris kezdődik a felkészülés a következő fűtési szezonra, legalábbis a gázszolgáltatók számára. Idén Európának óriási szerencséje volt az enyhe időjárással, aminek köszönhetően orosz gáz nélkül is sikerült gond nélkül átvészelni a telet, azonban nem biztos, hogy a természet továbbra is a kezünkre játszik majd.Fotó: Pixabay

Tavaly a fűtési szezon kezdetére legalább 80 százalékra kellett feltölteni a gáztározókat, idén azonban az egész Európai Unióban érvényes célkitűzés már 90 százalék. Ennek értelmében az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) közölte a szolgáltatókkal, hogy milyen elvárásoknak kell eleget tenniük, írja a Ziarul Financiar.

Az ország legnagyobb szolgáltatója, az Engie 9,9 millió MWh földgázt kell tartalékoljon a 2023/2024-es fűtési szezonra, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az E.ON esetében 7,7 millió MWh az előírt mennyiség, ami 25 százalékkal haladja meg a tavalyit.

A szolgáltatóknak nincs ínyükre, hogy a hatóságok megemelték a beraktározandó földgáz mennyiségét. „Ezen mennyiségek növelése révén ismét a cégek viselik a szociális intézkedések terheit. A gond az, hogy a pénzügyi helyzetünk már tavaly meggyengült, az elraktározandó gázmennyiség növelése pedig pluszköltséget jelent, amit nincs miből fedeznünk” – nyilatkozta egy gázszolgáltató képviselője.

Az előrelátás ugyanakkor teljes mértékben indokolt, az Európai Uniónak egyelőre nem sikerült teljes mértékben kiváltania az orosz gázt. „A válság még nem ért véget, minden attól függ, hogy a következő tél hidegebb lesz-e, mint a mostani. Az ellátás akadozásának a veszélye nem szűnt meg” – mondta a közelmúltban Klaus Müller, a gázhálózatért felelős német ügynökség elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?