Jól jövünk ki a fűtési szezonból, rengeteg gáz van még a tározókban

Besegített a rendkívül enyhe téli időjárás, még mindig 40 százalék fölött van a gáztározók telítettsége.

Végéhez közeledik a fűtési szezon, a hazai tározókban pedig dupla annyi földgáz van, mint egy évvel korábban, írja a Ziarul Financiar. A Gas Infrastructure Europe platform adatai szerint Romániában jelenleg 42,3 százalékos a tározók telítettsége, míg egy évvel korábban mindössze 19 százalék.Fotó: Pixabay

Tavaly 16 százalékkal esett vissza a gázfogyasztás, az egy évvel korábbi szinthez képest, amiben nagy szerepe volt annak, hogy egy sor ipari fogyasztó leállította vagy visszafogta a termelést, mivel az nem lett volna kifizetődő az elképesztően magas energiaárak miatt. A szokatlanul enyhe tél szintén hozzájárult a fogyasztás csökkenéséhez.  

A gázkészletek a többi EU-tagállamban is lényegesen nagyobbak jelenleg, mint egy évvel korábban. Magyarországon 2022 márciusában 19,2 százalékos volt a tározók telítettsége, míg jelenleg 45,5 százalék. A legnagyobb különbség Svédországban mutatkozik, ahol tavaly ilyenkor már csak 6,7 százalék volt a gáztározók telítettsége, míg most 95,2 százalék.

2022 márciusában a tározók telítettségi szinte csak Portugáliában haladta meg a 70 százalékot, jelenleg azonban hat országban (Svédország, Portugália, Spanyolország, Dánia, Bulgária, Horvátország).

Jelenleg Franciaországban a legalacsonyabb telítettség, 28,5 százalék, míg egy évvel korábban 6,7 százalék volt a minimális érték.

Szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a gázkrízis nem ért véget, s nem zárható ki, hogy a következő fűtési szezonban ellátási nehézségek jelentkeznek majd. Ennek megelőzésére az EU azt a célt tűzte ki, hogy a tározók telítettsége október végére 90 százalék legyen, szemben a tavalyi 80 százalékkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?