Elkezdi az E.ON a hidrogénnek a gázhálózatban való tesztelését

Az első fázisban egy kísérleti mini hálózatban végzik majd a tesztelést, hogy bebizonyítsák, biztonságos a hidrogén felhasználása fűtőanyagként.

A földgáznak egy 80 százalék földgázból és 20 százalék hidrogénből álló keverékkel való helyettesítését tervezi az E.ON romániai leányvállalata. „Medgyesen, egy mini elosztó hálózatban kondenzáció nélküli, 2015 előtti, és kondenzációs, 2015 utáni hőközpontokat, valamint új generációs, a 20 százalék hidrogénre felkészített berendezéseket fogunk tesztelni” – idézi az economica.net Cristian Călint, az E.ON gázszolgáltatási részlegének műszaki igazgatóját.Fotó: Facebook/Hydrogen Fuel News

Ez a hidrogénnek a földgázt részben kiváltó energiahordozóként történő felhasználását célzó projekt első fázisa. A másodikban azt fogják vizsgálni, hogy viselkedik a földgáz-hidrogén keverék a valódi gázhálózat acél, illetve polietilén vezetékeiben és a fogyasztók berendezéseiben. „Minden bizonnyal, az egyik kihívás az lesz, hogy a fogyasztók elfogadják a tesztelést. E célból, először Medgyesen, a mini hálózatban végezzük a tesztelést, hogy bebizonyítsuk, minden biztonságos körülmények között működik. Meg kell értenünk, hogy a hidrogén szintén egy tüzelőanyag, a használata pedig semmivel sem veszélyesebb, mint a földgázé” – mondja Cristian Călin.

Véleménye szerint Románia óriási potenciállal rendelkezik a környezetbarát hidrogén előállítását illetően. Az E.ON-hoz tartozó Delgaz Grid 2022 novemberében jelentette be, hogy megkezdi a földgáz-hidrogén keveréknek a gázelosztó hálózattal és a gáztüzelésű berendezésekkel való kompatibilitásának tesztelését.

„Úgy gondoljuk, hogy a zöld gázok, köztük a hidrogén, szerves részei lehetnek a fenntartható és sikeres energetikai átállásnak. Ezzel a projekttel a gázelosztó rendszernek, mint a szén-dioxid-kibocsátás nélküli energiaellátásban kulcsfontosságú energetikai infrastruktúrának az értékét szeretnénk bizonyítani” – nyilatkozta Cristian Secoșan, a Delgaz Grid vezérigazgatója.

Nem ez az egyetlen, hidrogénnel kapcsolatos projekt az országban, a CFR már kiírta a tendert hidrogénnel műlödő szerelvények beszerzésére.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?