1200 éves kézirattöredéket is tartalmaznak a Medgyesen feltárt könyvtár kötetei

Többszáz éves könyvek, kéziratok, anyakönyvek és dokumentumok kerültek elő a medgyesi Szent  Margit evangélikus templom tornyából – a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kutatócsoportjának kivételes felfedezésről  a gyulafehérvári Batthyáneum Facebook-oldala számolt be.

A bejegyzés szerint mintha Indiana Jones egyik története elevenedett volna meg, amikor az Adinel C. Dincă professzor által vezetett kutatócsoport a templomtoronyban rábukkant a gyűjteményre, amely tartalmazott:

  • kb. 139 nyomtatott kötetet, melyek 1470-1600 között keletkezhettek;
  • két kéziratos kötetet, melyek a 16. század első évtizedeiből származnak;
  • mintegy 60, 14–16. századból való dokumentumot (néhány eredeti és 17. századi másolattal)
  • Medgyes plébániájának mintegy 10 anyakönyvét, amelyek középkori (eddig 9-10., 12., 13. és 14-16. századi misekönyv-részeket azonosítottak) kézirattöredékeket is tartalmaznak. 

Fotók: a gyulafehérvári Batthyanum Facebook-oldala

A „Schriftlichkeit und Lesekultur in Mediasch/Mediaș (Siebenbürgen, Románia) im 14.-16. Sicherung, virtuelle Rekonstruktion und wissenschaftliche Analyse einer siebenbürgischen Pfarr- und Gymnasialbibliothek" / „Az írás és az olvasás kultúrája Medgyesen a 14. és a 16. század között. Egy parókia és erdélyi iskola könyvtárának megőrzése, tudományos elemzése és virtuális rekonstrukciója" címet viselő kétéves kutatási projekt vezetője Adinel C. Dincă az Agerpresnek elmondta, hogy nem véletlenül bukkantak a gyűjteményre, homályos sejtéseik voltak, de 30-40 darabra becsülték a könyvtár fennmaradt állományát, jelenleg azonban körülbelül 150 kötetet találtak.

Elmondása szerint a humanista, kifinomult érzékkel összeállított könyvtár többnyire latin nyelvű könyveket tartalmaz. „A helyi közösség tudott a gyűjtemény létezéséről, de nem ismerte annak tudományos jelentőségét. Ezeket a könyveket ott őrizték meg, ahol korábban, több száz évvel ezelőtt használták őket. Mivel zárt térben voltak a kötetek, ezért állapotuk jó, bár akad néhány restaurálásra szoruló példány” – magyarázta a professzor.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?