Óriási a hiány az elektromos autókhoz értő szerelőkből

Az elektromos autók javítására képzett független autószerelők hiánya gátat szabhat ezek terjedésének, írja a Világgazadaság.

A probléma globális szintű. A képzett technikusok hiánya miatt a tulajdonosok csak nehezen találnak szerelőt a meghibásodott autókhoz, így pedig a márkaszervizek garanciális költségei is az egekbe szöknek.Fotó: Pixabay

Az elektromos autóipari szereplők egyöntetűen állítják, hogy minél gyorsabban ki kell építeni az ezekre szakosodott független javítóműhelyek számát, hogy a szerviz mindenki számára elérhető és megfizethető legyen. A verseny hiánya miatt a márkaszervizek nincsenek rákényszerítve, hogy korrigálják az áraikat.

A független szerelők általában azért tartózkodnak az elektromos járművek javításától, mivel az ehhez szükséges képzés és a felszerelés túlságosan drága.

Ameddig az elektromos járművek nem terjednek el nagyobb számban az utakon, addig a műhelyeknek nem éri meg ez a befektetés. Ráadásul az elektromos autók javítása veszélyesebb is a hagyományos meghajtásoknál. A tűz és az áramütés kockázata sokkal nagyobb, ráadásul a 400–800 voltos rendszerek könnyen meg is ölhetik az óvatlan szerelőt.

Egy olaszországi 60 éves műhelytulajdonos a Reutersnek azt mondta, hogy nem hajlandó 30 ezer euróért megvásárolni az elektromos járművek javításához szükséges felszerelést, miközben alig vannak ilyen autók az olasz utakon, illetve a töltőállomások is csak ritkásan elszórva elérhetők az országban.

A Reuters szerint az autójavító szakmából már a koronavírus-járvány óta hiányzik a szükséges munkaerő. Ez nem lokális, hanem globális probléma. Ezen belül is alig van elérhető független autószerelő aki ért az elektromos járművekhez. Az angliai Institute of the Motor Industry  autóipari képzéseket működtető vállalat szerint, ha 2030 után Nagy-Britanniában életbe lép a fosszilis tüzelőanyaggal működő járművek értékesítésének tilalma, akkor 2032-re már 25 ezer szakember fog hiányozni az autószerelő szakmából, csak az Egyesült Királyságban.

Miközben a szerelők hiányoznak a márkakerekedések folyamatosan emelik a garancia árát. A Tesla Model 3 esetében például egy év garancia háromszor többe kerül, mint az átlagos fosszilis meghajtású autók esetében. Európában az elektromos járművek egyébként is magasabb áron elérhetőek, mint a hagyományos autók, de a garanciális költségek ilyen szintű áremelkedés mellett az ezek az autók csak egy szűk réteg számára maradnak hozzáférhetők.

Egyes becslések szerint az Egyesült Királyságban az autószerelők 20 százaléka kapott valamilyen képzést az elektromos járművekkel kapcsolatban, de csak 1 százalékuk képes egy rutin karbantartásnál többet elvégezni ezeken az autókon.

Kapcsolódók

Kimaradt?