Akkumulátorgyár épül Romániában

A tervek szerint a belga befektető által létrehozandó üzem 2026-ben fogja megkezdeni a termelést.

Akkumulátorgyárat létesít Romániában az Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE), írja az economica.net. A Romvolt nevű üzemet Galacon építik meg, egy 60 hektáros telken.Fotó: Wikipedia

A gyárban elektromos autókba való lítium akkumulátorokat fognak gyártani, a termelési kapacitása évi 22 GWh lesz. A beruházás becsült értéke 1,4 milliárd euró, s 8 ezer munkahelyet fog teremteni.

„Az akkumulátorgyártás létfontosságú az Európai Unió számára, mivel jelenleg Kína dominálja a piacot. A jövőben több termelési kapacitásra lesz szükség, a növekvő európai igények kielégítésére” – közölték a vállalat képviselői. A Romvolt főleg az autóipar számára fog termelni, de az energetikai iparnak szánt akkumulátorokat is gyárt majd.

A tervek szerint a galaci üzemben 2026-ban indul majd meg a termelés. A beruházás második fázisában egy évi 50 ezer tonnás kapacitású, használt akkumulátorokat és elektromos készülékeket újrahasznosító egységet szeretnének majd létrehozni. Ennek a költségeit 200 millió euróra becsülik, az építése, a tervek szerint 2028-ban kezdődhet, s 2030-ban adhatják majd át.

A belga ABEE 2019-ben jött létre. A vállalatnak jelenleg két üzeme van, Belgiumban és Észak-Macedóniában.

Az elkövetkező években akkumulátorgyárak egész sora fog épülni Európában. Az elmúlt időszakban Magyarország is több ilyen beruházást jelentett be.

Kapcsolódók

Kimaradt?