Nagyon drága mulatság lehet elektromos autóval karambolozni

Az akkumulátorok javíthatatlanok, ezért akár egy kisebb ütközés után is roncstelepre kerülhet egy több tízezer eurós jármű.

Egy megkarcolt vagy enyhén sérült akkumulátor elég lehet ahhoz, hogy egyes biztosítók egész autókat minősítsenek totálkárosnak, mivel sok elektromos jármű (EV) esetében ütközés után egész egyszerűen javíthatatlanok az akkumulátorok.Fotó: Agerpres

Ennek eredményeképpen a fogyasztók - akik valószínűleg azért vásároltak elektromos járművet, hogy csökkentsék havi költségeiket, magasabb biztosítási díjakkal szembesülnek, és egyes országokban az elektromos járművek akkumulátorai már a roncstelepeken gyűlnek - írja a Reuters alapján a Világgazdaság.

Matthew Avery, a Thatcham Research autóipari kockázatelemző cég kutatási igazgatója szerint az elektromos járművek célja a fenntarthatóság, és a javíthatóság hiánya azonban éppen ezt kérdőjelezi meg. „Fenntarthatósági okokból vásárolunk elektromos autókat, de nem szolgálja a klímacélokat, ha egy kisebb ütközés után ki kell dobni az akkumulátort” - mondta Avery.

Ezek az akkumulátorok több tízezer dollárba is kerülhetnek, ami a villanyautó árának akár felét is kiteheti, ami teljesen gazdaságtalanná teszi az akkumulátorok cseréjét.

A Reuters szerint az Egyesült Államokban és Európában az elektromos meghajtású roncsautók között alacsony futásteljesítményű Teslák, Nissanok, Hyundaiok, Stellantisok, BMW-ék és Renault-k is szerepelnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?