Egymilliárd eurós beruházásért szállt versenybe Románia

A potenciális beruházó, a Varta küldöttsége már tárgyalt a kormány képviselőivel.

Románia is a lehetséges helyszínek egyike a Varta küszöbön álló, nagy értékű zöldmezős beruházása számára. Ezt Roxana Mînzatu, a Beruházások és Európai Projektek Minisztériumának államtitkára jelentette be, azt követően, hogy találkozott a vállalat képviselőivel.Nagy siker volna a Varta Romániába csábítása | Fotó: Twitter/Varta AG

„A társaság helyszínként tekint Romániára egy stratégiai fontosságú, 1 milliárd eurós beruházás számára, ami egy elektromos gépkocsik számára akkumulátorokat gyártó üzem lesz. (…) Az egységben magas szintű technológiákat fognak alkalmazni, jól képzett és versenyképes munkaerő segítségével” – nyilatkozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a gazdasági tárcával együttműködve mindent meg fognak tenni azért, hogy a befektetőt Romániába csábítsák.

A Varta már jelen van Romániában beruházóként, Brassóban van egy üzeme. 2019-ben a cég 25,3 millió lejes állami támogatást kapott az üzem termelési kapacitásának növelését célzó 50 millió lejes beruházásra. Ennek eredményeként 2020-ban a Varta romániai leányvállalatának az árbevétele 407 millió lej volt, közel 50 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a nyeresége pedig 3,6 millió lejről 20 millióra nőtt. Jelenleg a cégnek 450 alkalmazottja van Romániában.

Az 1887-ben alapított Varta a világ egyik vezető elem és akkumulátor gyártója, melynek lakossági és ipari felhasználóknak szánt termékei is vannak. A német cégcsoportnak öt gyára van, alkalmazottainak a száma megközelíti az 5 ezret, s 75 ország piacain van jelen.

Az nem ismeretes, hogy Románia mely országokkal konkurál a szóban forgó beruházás megszerzéséért.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?