Nagyenyedi termékekről írt dicsérőleg a The New York Times

Egy dán cég 17 éve gyárt gyapjúból lábbeliket az erdélyi városban.

Ötvenkét, a munkatársai által értékelt dolgot tartalmazó listát állított össze a közelmúltban a világ egyik legismertebb napilapja, a The New York Times. Az összeállításban szerepelnek a Glerups cég által gyártott gyapjúpapucsok is. Bár a gyártó dán, a lábbelik kizárólag Nagyenyeden készülnek.Boros áruk van az Enyeden készülő gyajpjú lábbeliknek | Fotó: Facebook/glerups

A családi vállakozás 2005-ben telepedett meg az erdélyi városban, ahol egy zöldmezős beruházást valósított meg. Az üzemben kezdetben kizárólag papucsokat készítettek, azonban a portfóliót később cipőkkel és bakancsokkal egészítették ki.

A Glerups lábbeliket Dániában tervezik, alapanyagként pedig Új-Zélandból származó gyapjút használnak. A szigetország a világ egyik vezető juhtenyésztője és gyapjúexportőre. Az új-zélandi gyapjút Németországban dolgozzák fel, onnan kerül Enyedre.

Kezdetben pár ember dolgozott csak a cégnél, 2019-re azonban a létszám 70 fölé nőtt. Néhány évvel ezelőtt a Glerups a termelési kapacitás növeléséről döntött. Ez egy új, 2 800 négyzetméteres csarnok felépítését feltételezte, ami mostanra elkészült. A vállalat tájékoztatása szerint a beruházás révén, melynek az értékét nem hozták nyilvánosságra, mintegy 100 új munkahely jön létre, melyek egy részét már be is töltötték.

A gyapjúból készült lábbelik népszerűsége növekvőben van, amit a Glerups Ro pénzügyi eredményei bizonyítanak. 2012-ben a vállalat árbevétele 2,6 millió lej volt, a nyeresége pedig 182 ezer lej. 2020-ban már 15,1 milliót tettek ki a bevételek, a profit pedig 1,6 millió lejre nőtt. A Nagyenyeden készülő gyapjú lábbelik exportra mennek, a belföldi piacon ugyanis az áruk miatt minimális lenne a kereslet. Egy pár, odahaza és az utcán is hordható Glerups papucs ára 70 eurónál, közel 350 lejnél kezdődik.

Kapcsolódók

Kimaradt?