Tízmillió euróból fejlesztik a nagyenyedi teherpályaudvart

A multimodális áruátrakó terminál megkönnyíti majd az erdélyi exporttermékek kiszállítását külföldre.

Multimodális terminált építenek a nagyenyedi pályaudvaron, a munkálatok el is kezdődtek már, jelentette be Cosmin Cârstea, a Dubai Ports Logistics Románia vezérigazgatója. A multimodális terminál egy olyan áruátrakó, amely tehergépkocsiknak vasúti szerelvényre való átrakását is lehetővé teszi.Az enyedi terminál megkönnyítené az exportőrök dolgát | Fotó: Facebook/CFR

A beruházás értéke minimum 10 millió euró, a végösszeg annak a függvénye, hogyan alakulnak majd az árak az elkövetkező időszakban. „Országos szinten több terminált tervezünk kialakítani. Az első Nagyenyeden van. Az erdélyi térségből származó exportárunak lesz egy terminálja, ahová a teljes forgalom összpontosul, s ahonnan kapcsolatot biztosítunk nem csupán a Fekete-tengerrel, a konstancai kikötőn keresztül, hanem az Adriai-tengerrel, a Balti-tengerrel és az Északi-tengerrel is. A kapcsolatot villamosított vasúti-, illetve közúti folyosó jelenti majd” – nyilatkozta Cosmin Cârstea.

A beruházó nem lát problémát abban, hogy Romániában egyelőre nagyon kicsi a tehervonatok átlagsebessége. „Rendben van az, hogy Nagyenyedről a vonatok egy nap alatt teszik meg az utat Konstancáig, mivel a hajóút Ázsiáig hat hetet is tart. Azt szeretnénk, hogy a nagyenyedi multimodális terminált közvetlen vonatok kössék majd össze Konstancával” – mondja a Dubai Ports Logistics Románia vezérigazgatója.

Az Egyesült Arab Emírségekben székelő Dubai Ports World (DPW) tulajdonában levő vállalat 100 millió euró értékben tervez logisztikai fejlesztéseket végrehajtani az országban az elkövetkező években. A DPW globális szinten 50-nél is több kikötőben van jelen, s 170 multimodális áruátrakó terminált üzemeltet, melyek évente 60 ezer hajót szolgálnak ki. Romániában 2004 óta van jelen a cég, s 450 embert foglalkoztat.

Kapcsolódók

Kimaradt?