Aggasztó mértékben nő a külkereskedelmi mérleghiány

Márciusban az import értéke 2,3 milliárd euróval haladta meg a kivitelét.

Éves összehasonlításban meglódult az export és az import is márciusban. A kivitel 20,1 százalékkal, a behozatal pedig 20,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Előbbinek az értéke 8,8, utóbbié 6,5 milliárd euró volt. A külkereskedelmi mérleghiány 22 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, rekordértékűre, 2,3 milliárd euróra nőtt.

A külkereskedelem kétszámjegyű élénkülésének a magyarázata az, hogy alacsony volt a viszonyítási alap, a 2020 márciusában bevezetett szükségállapot az importot és az exportot is visszavetette. A kivitel 11,4 százalékkal csökkent a tavalyi év első tavaszi hónapjában, míg a behozatal 1,9 százalékkal.

„A behozatal visszaesése kisebb volt, mert a cégek és a háztartások bevételei nem csökkentek olyan nagy mértékben. Ezek a bevételek egyrészt a megtakarításokat táplálták, másrészt a fogyasztást, a fogyasztást pedig az import táplálja, mivel a termelés nem fedezi a fogyasztást” – magyarázta Aurelian Dochia gazdasági elemző.

Véleménye szerint a súlyosbodó külkereskedelmi mérleghiány alapvető oka az, hogy Romániában az elmúlt években a jövedelmek gyorsabban nőttek, mint a termelékenység. „Az egyensúly alapvető hiánya, aminek szemtanúi vagyunk a javak hiányát jelenti, ami annak a következménye, hogy a jövedelmek gyorsabban nőttek, mint a termelés. 2016 óta a jövedelmek, a nyugdíjak és a szociális juttatások nagyon megnőttek, amit kölcsönből fedeztünk. A költségvetési hiány megnőtt, a pénz a fogyasztásba ment, aminek a forrása az import volt, mivel a belföldi termelés nem fedezte a keresletet” – mondja Aurelian Dochia.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A növekvő folyó fizetési mérleghiánynak előbb-utóbb meglesz a böjtje. A pénzpiacok az utóbbi időszakban lehetővé tették a hiány alacsony kamattal történő finanszírozását, azonban ez fog így menni a végtelenségig. Előbb-utóbb a befektetők összehúzzák majd a nadrágszíjat, aminek az eredménye a kamatok és az valutaárfolyamok növekedése, valamint a fokozódó infláció lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?