Messze le van maradva a vasúti teherszállítás a közúti fuvarozás mögött

Hiába olcsóbb és kevésbé környezetszennyező a vasút, ha csigalassúságúak a tehervonatok.

A közúti fuvarozás dominálja a romániai áruszállítást, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adataiból. 2021 első kilenc hónapjában 223 millió tonna árut fuvaroztak közutakon 15,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ennek a  mennyiségnek 81,9 százaléka belföldi szállítmány volt. A belföldi szállítás volumene 16,5 százalékkal nőtt. A belföldi szállítmányok 64,6 százalékát 50 kilométernél kisebb távolságra fuvarozzák.223 millió tonna árut szállítottak tavaly a közúti fuvarozók/Fotó: Facebook/Dispecerat Transport România

A vasúti szállítás terén a gyarapodás nagyobb mértékű volt, 18,1 százalék. Ennek ellenére, s bár a vonattal történő fuvarozás olcsóbb és kevésbé környezetszennyező, mint a közúti, mennyiségileg meg sem közelíti azt, a teljes árumennyiség 43 millió tonna volt. Ez az ötödét sem teszi ki a tehergépjárművekkel szállított árumennyiségnek. Pozitívum, hogy a nemzetközi vasúti teherforgalom igazán látványosan nőtt 2019-hez képest, 31,9 százalékkal. A vonattal történő fuvarozás viszonylag alacsony piaci részesedése a vasúti hálózat elavultságának, a szerelvények roppant kis átlagsebességének tudható be.

A tengeri teherforgalom 13,3, míg a folyami 5,1 százalékkal nőtt január 1. és szeptember 30. között, előbbi közel 40, utóbbi 24 millió tonnára. A légi teherszállítás korábban is elhanyagolható volt mennyiségileg, tavaly pedig még inkább azzá volt, mindössze 29 ezer tonnát tett ki, ami 2,8 százalékkal elmarad a 2020-as értéktől.

A közúton külföldről érkező áru 20,7 százalékát Németországban, 17,3 százalékát Magyarországon, 11 százalékát pedig Olaszországban adták fel. Ugyanez a három fő célország a Romániában kamionokra pakolt árú számára, azzal a különbséggel, hogy több irányul Olaszországba (16 százalék), mint Magyarországra (15,1 százalék).

Kapcsolódók

Kimaradt?