Lemondott a CFR Călători vezérigazgatója: a vasút alulfinanszírozottságára hivatkozott

Ovidiu Vizante szerint a vállalat könnyen a 13 év óta folyamatosan veszteséges, a csőd felé zakatoló CFR Marfă sorsára juthat.

Benyújtott lemondását az állami vasúttársaság személyszállítási részlegének a vezetője. Ovidiu Vizante mindössze öt hónapig töltötte be a tisztséget. „Úgy döntöttem, lemondok, mivel rájöttem, hogy a jelenlegi, a bizonytalanság és az elégtelen finanszírozás jellemezte  helyzetben a CFR Călători a CFR Marfă sorsára juthat. Meghúzom a vészjelzőt mindazok irányában akiknek a román vasúti hálózat sorsáról döntenek. Remélem, hogy meghallják, annál is inkább, hogy ezekben a napokban ünnepeljük a Vasút Európai Évét” – nyilatkozta Vizante.

A vezérigazgató, aki szeptember 30-ig hivatalban marad, arra célzott, hogy a CFR teherszállító részlege egy csődtömeg, amely utoljára 2007-ben volt nyereséges, akkor 4,7 milliólejes profittal zárta az évet. Azóta a vállalat veszteségei meghaladták a 3 milliárd lejt. 13 év alatt a CFR Marfă bevételei 70 százalékkal csökkentek, 1,83 milliárd lejről 516 millióra, míg a dolgozói létszám mintegy 75 százalékkal, 18 766-ról 4 800-ra.

A CFR Călători helyzete egyelőre nem ennyire kilátástalan, ugyanakkor rózsásnak sem nevezhető. A vállalat 2017 óta veszteséges, 2020-ra pedig teljességgel hihetetlen gazdálkodási adatokat közölt. Az állami vasúttársaság személyszállító részlegének a bevételei állítólag csak 15 százalékkal csökkentek, 2,1 milliárdról 1,82 milliárdra, a vesztesége pedig mindössze 5 millió lejjel lett nagyobb annál, amire előzetesen számítottak, akkor, amikor még híre-hamva sem volt a koronavírus-járványnak.

A Maszol még a nyár folyamán, online beadványban kért magyarázatot a Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztériumtól, azonban a válasz a mai napig nem érkezett meg.

A lemondott vezérigazgató valós gondokra hívja fel a figyelmet, azonban tény, hogy a kritikák kereszttüzébe került, azt követően, hogy nyáron több szerelvény is hatalmas, többórás késéssel érkezett meg a célállomásra.

(Nyitókép: Club Feroviar)

Kapcsolódók

Kimaradt?