Jóval több kerékpárt exportált az EU tavaly, mint a korábbi években

Tavaly közel 1,3 millió kerékpárt exportált az Európai Unió (EU) 27 tagállama az Unión kívüli országokba, összesen 471 millió euró értékben, ami 35 százalékkal több, mint 2019-ben – derül ki az Eurostat csütörtökön, a kerékpározás világnapja alkalmával közzétett adatsorából.

Az EU ugyanakkor közel ötmillió biciklit importált 930 millió euró értékben az Unión kívüli államokból, ez három százalékkal kevesebb a 2019-es adatokhoz viszonyítva.

Az Eurostat statisztikái szerint 2020-ban az EU 273 900 darab, 427 millió eurót kitevő elektromos kerékpárt exportált, 43 százalékkal többet, mint 2019-ben. Ugyanakkor 839 100 darabot importált, összesen 721 millió euró értékben, ami 19 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben.

2020-ban az EU kerékpárexportjának legnagyobb része (34 százalék) Nagy-Britanniába irányult, majd Svájc következik 13 százalékkal és Brazília 9 százalékkal. Az elektromos biciklik nagy részét szintén Svájc (36 százalék) és Nagy-Britannia (29 százalék) vásárolta meg, míg Norvégiába irányult az export 14 százalék-a, az Egyesült Államokba pedig a 10 százalék-a.

Az EU a 2020-ban importált kerékpárok 24 százalék-át Kambodzsától vásárolta, 17 százalék-át Kínától, 11 százalék-át Tajvantól, 8 százalék-át Bangladestől. Ezzel szemben az elektromos kerékpárok több mint a fele, 53 százalék Tajvanból érkezett az EU-ba, 19 százalékát vásárolták Vietnámtól, 10 százalékát Kínától, 7 százalékát Törökországtól, 6 százalékát Svájctól.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) honlapja szerint június 3-a a kerékpározás világnapja.

Az ENSZ Közgyűlése 2018. április 12-én fogadta el New York-i ülésén azt a határozatot, amelynek értelmében június 3-án ünneplik világszerte a kerékpározás napját, tájékoztat honlapján az Európai Kerékpárosok Szövetsége. A 193 tagállam által egyöntetűen elfogadott nyilatkozattal elismerték az emberiség által immár két évszázada fenntartható, egyszerű, megfizethető, megbízható, tiszta és környezetbarát közlekedési eszközként használt kerékpár egyediségét, sokoldalúságát.

A nyilatkozat arra buzdítja a tagállamokat, hogy fordítsanak kitüntetett figyelmet a biciklik fejlesztési lehetőségeire, és vonják be a kerékpárt a nemzetközi, regionális vagy országos politikai programokba is. A kerékpározást a fenntartható fejlődés, a gyermekek és fiatalok sportra való nevelése, az egészségfejlesztés, a betegségmegelőzés, a tolerancia, a megértés és a kölcsönös tisztelet előmozdítása, valamint a társadalmi befogadás és a béke kultúrájának elősegítése érdekében is ösztönzik.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?