banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Egymillió kerékpárt gyártatna idén Romániában a Decathlon

Tavaly 1,4 millió biciklit gyártottunk, többségük három erdélyi gyárban készült.

Nemcsak a gépjárműipart sújtja idén alkatrészhiány, hasonló problémákkal küszködnek a bicikligyártók is. Utóbbiak esetében természetesen nem mikrochipekből, hanem mechanikai alkatrészekből van a kelleténél kevesebb. A hiány azért lépett fel, mert tavaly, a járványügyi korlátozások miatt egy sor beszállító nem tudott teljes kapacitással dolgozni.

A beszerzési nehézségek ellenére megvan rá az esély, hogy a hazai kerékpárgyártás minden korábbi rekordot megdöntsön. Tavaly 1,4 millió bicikli készült idehaza, ezek egy része elektromos volt. Ez közel 17 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest, amikor a termelés 1,2 millió kétkerekű jármű volt.

2020-ban a romániai gyártók legnagyobb megrendelője a Decathlon volt. A világ egyik legnagyobb, 50 piacon jelen levő sportszer kereskedője számára 860 ezer kerékpár készült. „A termelésben dolgozó kollégák szerint 2021-ben, bár nehéz évnek ígérkezik, el fogjuk érni az 1 millió kerékpárt” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Ioana Anghel, a Decathlon Románia részlegvezetője. A francia vállalatnak két hazai bicikligyártó partnere van: a resicabányai Nextcity és a temesvári Sport Mechanical Workshop.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az első számú hazai kerékpárgyártó jelenleg a dévai Eurosport DHS, mely közép-kelet-európai viszonylatban piacvezetőnek számít. A Sport Mechanical Workshop azonban a közeljövőben le fogja taszítani a trónról, mivel folyamatban van egy 30 millió eurós beruházása, aminek eredményeként a termelési kapacitása évi 1,5 millió kerékpárra nő, ami nagyobb az egész ágazat tavalyi teljesítményénél.

A cég új üzeme, akárcsak a jelenlegi, Temesváron lesz. A Sport Mechanical Workshopnak három társtulajdonosa van: két olasz üzletember és egy erdélyi vállalkozó, Nyárádi László. Románia már jelenleg is az Európai Unió egyik vezető bicikligyártója és exportőre.

(Nyitókép: freerider.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?