Gyógyszergyár épül Erdélyben

A Stada tordai üzemében 375-en fognak dolgozni.

A tordai Aranyos ipari parkban vásárolt meg egy 10 hektáros telket a német Stada gyógyszeripari vállalat. A cég egy gyógyszergyárat épít a területen, melyben az előzetes tervek szerint 2024 októberében kezdődik majd el a termelés.Évi 100 millió doboz gyógyszert fognak gyártani Tordán | Fotó: Pixabay

„Azért választottuk Tordát, mert a Stada csoport számára stratégiailag fontos zóna szívében fekszik. Közel van a temesvári raktárunkhoz, ami idén készül el, a szerbiai termelő egységeinkhez és a tesztelési laboratóriumunkhoz is, mely globálisan szinten szolgálja ki a Stada csoportot. A gyár földrajzi elhelyezkedése könnyen elérhetővé teszi valamennyi európai piacot” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Mihai Fugarevici, a cég romániai leányvállalatának a vezérigazgatója.

A 30 ezer négyzetméteres üzemben kilenc gyártósor lesz, melyek mellé idővel további hármat állíthatnak még be. Ezekről évi 100 millió doboznyi termék kerül majd le, porok, tabletták és kapszulák formájában, receptre-, illetve szabadon vásárolható gyógyszerek egyaránt. A termelés zömét exportálni fogják.

A gyárban 375 alkalmazott fog dolgozni, 64 állást már idén betöltenek. A Stada tájékoztatása szerint a beruházás értéke 48,3 millió euró, amiből 20 millió az állami támogatás.

Tíz év óta ez az első, külföldi befektető által végrehajtott zöldmező gyógyszeripari beruházás Romániában. Hovatovább, Erdélyben csökkent a gyógyszergyárak száma, azt követően, hogy 2014-ben a GlaxoSmithKline bezárta a brassói Europharmot.

A Stada 1992 óta van jelen Romániában. A cégnek 2020-ban 61 munkatársa volt, az árbevétele 52 millió lejt tette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?