Egyre kevesebb a krónikus betegek számára elérhető gyógyszer a hazai piacon

Az Európai Unió országainak többségében piacra dobott, krónikus betegeknek szánt gyógyszereknek csupán mintegy fele elérhető a romániai piacon, ami miatt az érintettek kénytelenek külföldről drágán és biztosítási árkedvezmény nélkül beszerezni az orvosságokat – hívja fel a figyelmet nyílt levelében az évek óta tartó és egyre súlyosabb problémára a Krónikus Betegek Szövetsége.

Az elmúlt években az egészségügyi minisztérium által tett bejelentésekkel ellentétben újabb és újabb gyógyszereket vonnak ki a romániai piacról, amelynek oka, hogy az uniós országok közül Romániában fordítják a legkevesebb pénzt az egészségügyre – írják. A szövetség nyílt levelében nehezményezi, hogy a gyógyszerek beszerzésénél is – a hagyományos közbeszerzési gyakorlatot alkalmazva – a legolcsóbban elérhető termékeket részesítik előnyben. Ugyanakkor aggályosnak tartják, hogy Romániában több mint 20 százalékos többletadót (clawback tax) vetnek ki az importgyógyszerekre.

A elmúlt években a krónikus betegek által küldött visszajelzések alapján a romániai piacon nem elérhetőek a következő gyógyszerek: Vesanoid, Cecenu, Budenofalk, Climen, Cosentyx-injekció ( Hunyad megyében), Cyclo-Progynova, Disulone, Ercefurilul, Euthyrox (néhány megyében), Femoston, Methotrexat 2,5 mg, Micofenolat 500 mg, Neotigason 10 mg, Nitrofurantoina, Novothyral, Remicade, Salofalk, Verapamil 40 mg, Anakinra, Dexamethazonă 1mg, Eritromicină 250 mg-os injekciós flakon, Prednison 20 mg, Propanolol LP dw e 160 és Madopar HBS.

A krónikus betegek érdekeit védő szervezet vezetői javaslatokat is megfogalmaznak a gyógyszerhiány felszámolására: a létfontosságú gyógyszereket részesítsék előnyben, ne csak a legalacsonyabb árakat vegyék figyelembe és vessék el annak lehetőségét, hogy különleges igények alapján bonyolítsák le az importot. Véleményük szerint ezek az intézkedések csak súlyosbították az amúgy is aggasztó gyógyszerhiányt, és sok krónikus beteg élete kerül emiatt veszélybe.

Levelük végén hozzáteszik, hogy nyitottak mindenféle együttműködésre, közvitán való részvételre annak érdekében, hogy a probléma megoldódjon.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?