Segítség mindenkinek: a járvány idején sem állt meg az élet a HIFA-Romániánál

A koronavírus-világjárvány a marosvásárhelyi és környékbeli mozgássérülteket támogató HIFA-Románia Egyesület számára is más irányba terelte az életet. Csata Éva ügyvezető igazgató elmondása szerint tele voltak tervekkel, és meg szerették volna mutatni mindenkinek, hogy mekkora öröm a fogyatékkal élőkkel, krónikus betegekkel zajló munka, a szervezet ugyanis tavaly ünnepelte fennállásának huszadik évét. Jelen pillanatban két új autóra lenne szükségük, hogy könnyebben szállíthassák a sérült, beteg segítségkérőket.

Az ellátást igénybe vevők száma jelenleg kétszáz felett van: fogyatékkal élők, krónikus betegek, a hátrányos helyzetben lévő gyerekek, valamint hozzátartozóik. De nem utasítanak vissza senkit, aki hozzájuk fordul segítségért. Igyekeznek hívek maradni az egyesület nevéhez, amelyben benne van: segítség mindenkinek (Hilfe für Alle – HIFA). 

A járvány ellenére próbáltak a magszokott módon működni

Az egyesület nappali foglalkoztató tevékenységei is az online élet foglyává váltak az elmúlt évben, a megszokott napi gyakorisággal megszervezett programok átkerültek az online térbe, vagy eseteként kisebb létszámmal, gyakrabban pedig egyéni találkozások formájában próbálták megtartani az elmaradt eseményeket.

„Amit zavartalanul biztosítani tudunk és hatalmas igény is mutatkozik rá, az az otthoni beteggondozás. Ez elég széles spektrum, hiszen benne van az ügyintézés, a családorvossal való kapcsolattartás, a gyógyszerek kiváltása, bevásárlás, felolvasás, takarítás, beszélgetés, alapápolás, akadálymentes szállítás. Biztosítunk napi szinten szociális, pszichológiai, adminisztratív és jogi tanácsadást is. Telefonos zöld vonalat is működtetünk, amelyen állandóan elérhetők vagyunk” – számolt be Csata Éva az egyesület állandó tevékenységeiről.

Elmondása szerint a járvány ideje alatt a hangsúly áthelyeződött a túlélésre, az eddigiekben minden egyes pályázatukat annak érdekében írták, hogy valamilyen programot megszervezhessenek és le is bonyolíthassanak: találkozók, képzések, szemináriumok, kirándulások, valamint táborok. De talán a helyzetnek volt számukra tanulsága is: „első sorban az, hogy számíthatunk egymásra, másodsorban pedig megtanított hálásnak lenni mindenért, amink van” – részletezte az ügyvezető igazgató.Sok fogyatékkal élő és krónikus beteg számára a HIFA által szervezett programok jelentik az igazi kikapcsolódást és feltöltődést | Fotó: HIFA-Romania – Facebook

A közeljövőben a járványügyi helyzettel összefüggő tervek is szerepelnek az egyesület listáján. Azzal a réteggel dolgoznak, amely számára – állapotukból fakadóan – nem minden esetben ajánlott a koronavírus elleni oltás. Vannak olyan krónikus betegségek, amelyek megnehezítik az oltási folyamatot. Azoknak a fogyatékkal élőknek és krónikus betegeknek, akik képesek és szeretnék beoltani magukat, ingyenes és akadálymentes szállítást, valamint kíséretet biztosítanak az oltási központokba.

Amennyiben lehetőségük adódna, a nyár folyamán táborozni is szeretnének, hiszen sok fogyatékkal élő és krónikus beteg esetében ez az együttlét jelenti az igazi kikapcsolódást és feltöltődést, ami erőt ad a következő programig, táborig, együttlétig.

Új autókra lenne szükségük

„A munkánk elvégzéséhez nagy szükségünk van akadálymentesített autókra. Hiszen ezek segítségével juttatjuk el jogosultjainkat az általunk szervezett tevékenységekre: a háziorvosokhoz, vagy specialistákhoz, ügyintézés céljával, vagy egyéb olyan fontos helyszínekre, ahol személyesen kell megjelenniük. Továbbá, otthoni látogatásokat, bevásárlást hajtunk végre, és nem utolsó sorban a BB Dance tánccsoportunk fogyatékkal élő tagjainak a szállítását biztosítjuk próbákra és előadásokra” – tudtuk meg az egyesület ügyvezető igazgatójától.

Jelen pillanatban három autó áll az egyesület rendelkezésére, de ezek közül kettő sajnos javíthatatlan állapotban van, öreg, leharcolt autók. Mivel a sérültek, betegek részéről továbbra is nagy az igény a szállításra, a HIFA-Romániának sürgősen két autót kell vásárolnia.

„Gondolkodunk a megfelelő megoldásban, ami számunkra is élhető lehetne. Hiszen nem rendelkezünk erre megfelelő anyagi kerettel, így bízunk abban, hogy a régiek eladásával, vagy a roncsautó-programba való helyezésével, és egy kis támogatással, a továbbiakban is biztosítani tudjuk betegeink és jogosultjaink szállítását” – számolt be Csata Éva az egyesület életében felmerülő legújabb akadályról.

Az egyesület számára a RO30 RNCB 0188 0349 7981 0001 számlaszámra lehet adományokat utalni az új autók vásárlásához. Az utalással kapcsolatos további információkat a 0744–959990-es telefonszámon adnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?