Végre saját székhelye lesz a Hargita megyei mozgássérültek szervezetének

Több évtizedes álom megvalósulásának első lépését tette meg szerdán a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete: lefektették az alapkövét annak az épületnek, amely a 27 évvel ezelőtt létrejött egyesület új székhelyéül szolgálhat a jövőben.

A több ezer Hargita megyei mozgássérültet tömörítő szervezet reményei szerint az épület még idén pirosban lesz, jövőre pedig már használatba is vehetik. A tervek szerint a kétszintes épület alsó szintjén textilműhely, gyertyaöntőműhely, irodahelyiségek, bemutatóüzlet, tárgyaló és a házmester lakása található majd.

Az emeleten pedig főként egy nagy közösségi, multifunkcionális terem, valamint három lakás lesz az egyesület alkalmazottai számára. Az épület mellett egy Romániában egyedi, mozgáskorlátozottak és ép emberek számára is egyaránt használható játszóteret alakítanak ki, ahol lesz például olyan hinta, amelyet kerekesszékkel is lehet használni.

A majdani épületnek helyet adó, a Hunyadi János utcában, a tűzoltóság közelében található 80 ezer euró értékű telket az egyesületnek három év alatt sikerült megvásárolnia. Azért volt szükség a vásárlásra, mert a város rendelkezésére álló telkek közül egyik sem felelt meg a különleges épület igényeinek. Az eredetileg kiválasztott telken többe került volna az alapozás, mint maga az épület. A telek árának előteremtésében nagy segítséget nyújtott a belga királyi alapítvány. Az építkezéshez 100 ezer euró áll az egyesület rendelkezésére, amelyet főként adományozóitól kapott, de továbbra is várják az anyagi segítséget.

A szerda délutáni alapkőletételen Fikó Csaba, az egyesület alapító elnöke köszöntötte a népes érdeklődő sereget, és emlékezetett arra, hogy 1990-ben azzal a céllal hozták létre a szervezetet, hogy a mozgássérülteket is bekapcsolják a mindennapi életbe, hogy „hal helyett, hálót adjanak a kezükbe”, megerősítve ezzel önfenntartásukat és önbecsülésüket.

„Ezen az elven mi mindig munkát és nem segélyt kértünk a közösségektől, amelyekben élünk. Gyergyó környékén parkokat, temetőt gondoztunk. A csíkszeredai varróműhelyünkben ágyneműt, munkaruhát és egyéb textíliát készítünk, a nappali foglalkoztatónkban gyertyákat öntünk, és munkaterápiás foglalkoztatás folyik” – részletezte az egyesület mindennapjait Fikó Csaba, és megköszönte a közösségnek, hogy a mozgássérültek által készített termékekre kereslettel válaszoltak.

Az ünnepélyes alapkőletételen önkormányzati vezetők is jelen voltak. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke meghívta Fikó Csabát a másnapi megyeitanács-ülésre, hogy a tanácsosok előtt is bemutassa az építkezéses projektet, és különítsenek el egy újabb összeget annak támogatására. Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere is a város további támogatásáról biztosította az egyesületet.

Egy időkapszulát is elhelyeztek az alapnak kiásott gödörben. Az időkapszulában a szervezet működési alapszabályzata, pénzérmék és bankjegyek, a helyi napilapok szerdai lapszámai, valamint az egyesület tagjainak csoportképe található. Az időkapszulát Böjte Csaba ferences szerzetes áldotta meg, de előtte néhány fontos gondolatot is megosztott a jelenlévőkkel.

„Ennyi év után legyünk őszinték. Én úgy gondolom, hogy nem a mozgássérültek kellene ezt az épületet megépítsék, hanem nekünk épeknek, egészségeseknek, tehetőseknek. Nem? Úgyhogy szégyellem én magamat, és ezzel a szégyennel áldom meg ezt a kapszulát, és részemről megfogadom, hogy – tehetségemhez mérten, mostanig is mellettük állok, de álljunk mindannyian oda, mert ha ez a ház nem épül meg, az a mi szégyenünk lesz és nem az övéké” – mondta a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke az áldás és a közös ima előtt.

Az időkapszula elhelyezése előtt a Nem Adom Fel együttes kíséretében a mozgáskorlátozottak és értelmi sérültek közösen adták elő az együttes névadó dalát.

Kapcsolódók

Kimaradt?