Kevés fogyatékkal élő ember kap munkát Hargita megyében

Hargita megyében mintegy 10.000 fogyatékkal élő ember él, közülük kevesen találnak munkát - derül ki a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelemi Igazgatóság adataiból.

Az igazgatóság nyilvántartása szerint a megyében 10.156 olyan, fogyatékkal é1ő személy van, aki nem valamilyen intézményben él, ezek közül 1.114 gyerek és 9.042 felnőtt. Elekes Zoltán igazgató szerint a Hargita megyében a fogyatékkal élők aránya alacsonyabb az országos átlagnál. A fogyatékkal élők elsöprő többsége, 8.459 felnőtt és 956 gyerek kap valamilyen állami támogatást.

Nem létezik pontos kimutatás azokról, akiknek sikerült munkát vállalniuk, de az igazgató szerint ezek száma meglehetősen alacsony. 
"Több nagyothalló dolgozik a konfekcióiparban, mert nem zavarja őket a varrógépek zaja (...), a gyengénlátók masszőrként vállalnak munkát, a mozgássérültek ott dolgoznak, ahol szellemi aktivitást kell kifejteniük" - magyarázza Elekes Zoltán.

A fogyatékkal élőket támogató civil szervezetek szerint a munkáltatók gyakran alsóbb kategóriájú munkát ajánlanak a fogyatékkal élőknek, anélkül, hogy tekintettel lennének arra, hogy ezek az emberek sokkal jobban megbecsülik, hogy kaptak egy esélyt, szorgalmasak, kreatívak és felelősséggel dolgoznak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?