Nagyot kaszáltak a Paracetamol gyártók a koronavírus-járvány alatt

Az egyik gyártó a tavalyinál 80 százalékkal többet adott el a gyógyszerből idén.

Az enyhe lefolyású koronavírusos megbetegedések kezelésére ajánlott gyógyszerek egyike a Paracetamol, ami nagyon megdobta az eladásokat. Romániában három cég gyárt Paracetamolt, a multinacionális Zentiva, valamint két nagy múltú helyi vállalat, a kolozsvári Terapia és iași-i Antibiotice.

A cseh tulajdonban levő Zentiva 2021 első nyolc hónapjában 20 százalékkal több Paracetamolt értékesített, mint 2020 azonos időszakában. Ez nagyon szép eredmény, figyelembe véve, hogy tavaly robbanásszerűen, 117 százalékkal nőtt a gyógyszer iránti kereslet. Tavaly 6,5 millió doboz Paracetamolt adott el gyógyszertárakon keresztül a cég, mely, gyorsan reagálva a megváltozott piaci viszonyokra, megháromszorozta a termelési kapacitását.

Az Antibiotice Rt. tavaly márciusban kezdett el Paracetamolt gyártani. 2021 januárja és augusztusa között az eladások a tavalyi érték hétszeresére nőttek. A kolozsvári Terapia számára is tekintélyes bevételt jelentett a Paracetamol, 80 százalékkal nőtt ugyanis idén a kereslet. Az év első nyolc hónapjában 1,8 millió doboz Paracetamolt hozott forgalomba a Terapia, míg az elmúlt év azonos időszakában 1 milliót.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?