FRISSÍTVE – Cîţu tudni akarja, ki miatt késlekedett a tocilizumab gyógyszer beszerzése

FRISSÍTVE: Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök sürgeti, hogy „egyértelműen tisztázzák”, ki halogatta áprilistól októberig a közbeszerzési folyamatot a koronavírusos betegek kezelésére használt gyógyszer megvásárlására. Cîţu a lélegeztetőgépek szétosztásának késleltetését is számonkéri, illetve sürgeti a mentősök reakcióidejének a javítását.

Cîţu ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Románia az EU polgári védelmi mechanizmusának beindítását kérte annak érdekében, hogy az ország tocilizumab gyógyszerhez jusson. Az ügyvivő miniszterelnök azt mondta: a közbeszerzési pályázatot erre a gyógyszerre áprilisban írták ki, azóta késlekedik a folyamat, így múlt héten rá kellett döbbenniük az illetékes hatóságoknak, hogy az ország tocilizumab nélkül maradt.Florin Cîţu dühös lett | Fotó: gov.ro

„Szeretném tudni, hogy az egészségügyi minisztériumban ki késlekedett és halogatta a gyógyszer beszerzését annyi hónapon keresztül, áprilistól egy héttel ezelőttig, amikor is a beszerzést véglegesítették. Nagyon fontos, hogy ez az információ nyilvánosságra kerüljön, hogy tudjuk, ki a felelős” – mondta Cîţu az országos intervenciós központ képviselőivel tartott pénteki videokonferencián.

Az ügyvivő kormányfő ugyanakkor azt kérte Raed Arafat belügyi államtitkártól, ismertesse, mi történik az EU polgári védelmi mechanizmusa révén kért és kapott gyógyszerekkel, amelyek között szerepel a tocilizumab is.

Florin Cîţu szerint az egészségügyi minisztériumi illetékesek, akik nem vették figyelembe a kórházak augusztus óta benyújtott igényléseit a Covid-betegek kezeléséhez használt lélegeztetőgépek átcsoportosítására vagy adományozására, akár funkciójukkal is fizethetnek mulasztásukért.

Cîţu utalt arra, hogy jelenleg zajlik a Covid-járvány negyedik hullámára való előkészületek ellenőrzése. Mint elmondta, az ellenőrzés során az derült ki, hogy az egészségügyi minisztérium Németországtól negyven használt lélegeztetőgépet kapott, és noha egyes kórházak már augusztusban jelezték igényüket ezekre a berendezésekre, a minisztérium nem reagált ezekre a kérésekre. „Tudni szeretném, mi történt, és ki nem válaszolt. Aki nem válaszolt, annak felelnie kell, akár a funkciójával is fizetve ezért” – fogalmazott az ideiglenes kormányfő.

Az ügyvivő kormányfő pénteken a helyzet „nagyon gyors" orvoslására szólította fel az illetékeseket a mentőszolgálat reakcióidejével kapcsolatban, rámutatva, hogy egyes megyékben sürgősségi hívások esetén 5-8 órás késésekkel is kell számolni. Hozzátette: az is tarthatatlan, hogy bizonyos megyékben a mentősök a befutott kérés után 5 nappal mennek ki elvégezni a koronavírus-tesztet. Júniusban a reakcióidő sokkal kisebb volt, még tesztelni is azonnal kimentek a mentősök. „Nem így kellett volna felkészülni a Covid-járvány negyedik hullámára” – szögezte le az ügyvivő kormányfő.

Az egészségügyi minisztérium élén jelenleg az RMDSZ-es Cseke Attila ügyvivő miniszter áll, de a koalíciós válság kirobbanásáig a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelölhette a tárcavezetőket: először Vlad Voiculescut, akit Florin Cîţu leváltott, miután nyilvánosságra hozta, hogy a hatóságok eltitkolták a koronavírus halálos áldozatainak valós számát, illetve felfedte, hogy a védelmi minisztérium és a belügyi szervek egyes alkalmazottai soron kívül kaphattak koronavírus elleni oltást; Voiculescut Ioana Mihăilă követte, őt viszont lemondott, amikor az USR kilépett a kormányból.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?