Évi 650 millió eurót költünk el a patikákban – ezek a legkeresettebb gyógyszerek

Egy év alatt 650 millió eurót költöttünk recept nélkül kapható orvosságokra. A legkelendőbbek a Nurofen fájdalomcsillapítók és hűlés elleni gyógyszerek voltak, a betegek 38,1 millió euró értékben vásároltak belőlük.

Az előző évinél 8,4 százalékkal több, recept nélkül kapható gyógyszert (OTC) adtak el a hazai patikák a 2015 szeptembere és 2016 augusztusa közötti időszakban, derül ki a Cegedim piackutató cég felméréséből.  Ez azt jelenti, hogy folytatódott egy immár 12 éve tartó tendencia.

2004 óta folyamatosan nő az OTC gyógyszerek piaca, a vizsgált időszakban országos szinten 300 százalékkal többet költöttünk ezekre a termékekre, mint 12 évvel korábban. Răzvan Bosinceanu, a Recept Nélkül Kapható Gyógyszerek Gyártóinak Romániai Egyesülete elnöke a véleménye szerint ennek az oka elsősorban a vásárlóerő növekedése, valamint az, hogy az árak nincsenek törvényileg szabályozva, ezért a termelők korlátozás nélkül drágíthatnak.

A szakmai érdekvédelmi szövetség vezetőjének véleményét támasztja alá az a tény, hogy a vizsgált időszakban minden OTC kategória átlagára nőtt. Jelenleg a bőrgyógyászati termékek a legdrágábbak, ezekből átlagban 5,3 euróba kerül egy doboz, míg a legolcsóbbak a fájdalomcsillapítók, dobozonkénti 2,3 euróval.

A piac növekedéséhez minden bizonnyal hozzájárulnak a reklámkampányok is, a Ziarul Financiar gazdasági napilap kimutatásai szerint ugyanis a tévécsatornákon főműsoridőben sugárzott reklámokban leggyakrabban OTC gyógyszerek szerepelnek. A vizsgált 12 hónapos időintervallumban a romániai betegek 650 millió eurót költöttek OTC termékekre, szemben a 2014 szeptembere és 2015 augusztusa közötti mintegy 600 millióval. Ugyanazon időszakban, a Cegedim adatai szerint a receptre kapható, valamint a kórházi gyógyszerek forgalma, ha csekély mértékben is, de csökkent.

A Nurofen a legkeresettebb

A legkeresettebb OTC gyógyszer a Reckitt Benckiser brit vállalat által gyártott Nurofen, amelyből 38,1 millió euró értékben adtak el a patikusok. A Nurofen márkanevű fájdalomcsillapítók 29,2 százalékos részesedéssel (27 millió euró) piacvezetők, ami azt jelenti, hogy majdnem minden harmadik vásárló ezeket kéri. Az Antinevralgicot és a Panadolt már csak minden huszadik beteg választja, ezekből 5,4, illetve 4,9 millió eurónyit adtak el.

A Nurofen hűlés- és influenza ellenes gyógyszerként is népszerű, 11,1 millió euró értékben vásároltunk ilyen termékeket, ami 8,1 százalékos piaci részesedést jelent. Ebben a kategóriában a Parasinus a legkedveltebb, melyre 11,3 millió eurót költöttünk. A hűlés- és influenza ellenes gyógyszerek népszerűségi listáján a Trepsils (7,3 millió), a Teraflu (6,6 millió) és a Coldrex (5,9 millió) került még be az első öt közé.

A Nurofen után az Aspenter a legkeresettebb hazai OTC, melyből 16,7 millió euró értékben adtak el egy év leforgása alatt. A harmadik a már említett Parasinus, majd az emésztési problémákra ajánlott No-Spa következik, 8,2 millió eurós forgalommal.

A hazai gyógyszergyártás súlypontja Erdélyben van, az ágazat öt legnagyobb gyára közül három itt működik. A legnagyobb az indiai tulajdonban levő kolozsvári Terápia, ahol az Aspenter készül. A második a brit GlaxoSmithKline által működtetett brassói Europharm, mely többek között a Parasinust gyártja, az ötödik pedig a marosvásárhelyi Sandoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?