Büntették a Romániában legnépszerűbb gyógyszer gyártóját

A gyógyszert gyártó Reckitt Benckiser nevű céget egyes Nurofen termékek visszavonására kötelezték az ausztrál hatóságok miután a bíróság kimondta, hogy a termékeiről nem mondtak igazat.

Az ausztrál fogyasztóvédelmi hatóság még márciusban perelte be a céget, mert azt állította az orvosság csomagolásán az egyik termékről, hogy annak különböző típusai más-más jellegű fájdalmak enyhítésére szolgálnak, miközben a hatóanyag ugyanaz volt mindegyiknél.

A bíróság ezért a brit multit a fogyasztók félrevezetéséért marasztalta el, és kimondta, hogy a kifogásolt fájdalomcsillapítók mindegyike 342 milligramm ibuprofen lysine-t tartalmaz, így mindegyik típus ugyanúgy megfelel minden típusú fájdalom esetén.

A döntés a cég által hátfájára, menstruációs fájdalmakra, a migrénes fejfájásra és a stressz eredetű fejfájásra hirdetett termékeket hirdeti.

Romániában egyébként a Nurofen a legnépszerűbb, recept nélkül kapható gyógyszer, 2014-ben mintegy 4,4 millió dobozt adtak el belőle összesen 80,5 millió lej értékben.

Kimaradt?