A kezdeti fellendülés után padlóra küldte a járvány a gyógyszeripart

Márciusban felvásárlási láz sepert végig a gyógyszertárakon, áprilisban azonban korábban sosem látott mértékben csökkent a forgalom.

Brutális mértékben esett vissza gyógyszertárak forgalma a koronavírus járvány kellős közepén, áprilisban. Márciusban még 66 millió doboz orvosságot vásároltunk, a második tavaszi hónapban azonban már csak 47,8 milliót, vagyis 28 százalékkal kevesebbet.

A legnagyobb mértékű, 39 százalékos csökkenés a recept nélkül kapható gyógyszerek terén következett be. A másik végletet a receptre vásárolható olcsó termékek képviselték, mindössze 22 százalékos mínusszal. Márciusban főleg a recept nélküli orvosságok fogytak nagyon, az emberek összevásároltak mindent, amiről feltételezték, hogy jól jöhet a járvány idején, a Paracetamoltól kezdve a C vitaminig.

A szakembereket nem lepte meg a forgalom mélyrepülése. Dragoș Damian, a kolozsvári Terapia gyógyszergyár vezérigazgatója a visszaesést kolosszális mértékűnek nevezte. Közlése szerint hasonló eredményre számítanak májusban is. Emlékeztetett arra, hogy márciusban az emberek "bespájzoltak" recept nélkül vásárolható gyógyszerekből.

"A receptre vásárolható orvosságok esetén a csökkenés a szív- és érrendszeri, valamint az emésztőrendszeri betegségek elleni termékek terén volt a legnagyobb. A koronavírus járvány után sokkal betegebbek leszünk, mint korábban voltunk, mivel az emberek, akik ideiglenesen felhagytak a gyógyszerek szedésével, s azt tapasztalták, hogy ennek nincs következménye, nem folytatják a kezelést, aminek következtében a betegségük súlyosbodni fog” – nyilatkozta a Terapia vezérigazgatója.

A gyógyszereladások drasztikus csökkenéséhez nagyban hozzájárult, hogy két hónapon keresztül azok a betegek, akiknek nem volt sürgős beavatkozást igénylő problémájuk, korlátozott mértékben részesülhettek egészségügyi ellátásban.

A tavalyi volt minden idők legjobb éve

2019 minden idők legjobb éve volt a hazai gyógyszeripar számára. A Frames gazdasági tanácsadó cég felmérése szerint az ágazat tavalyi árbevétele 19,05 milliárd lej volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a profit pedig meghaladta a 800 millió lejt. Kilenc év leforgása alatt a gyógyszerfogyasztás értéke megduplázódott, ugyanis 2010-ben még csak 9,75 milliárd lej volt az ágazat forgalma.

Az elmúlt években főleg a recept nélkül vásárolható gyógyszerek iránti kereslet nőtt, amihez nagyban hozzájárultak a gyártók agresszív reklámkampányai. A szakemberek arra számítottak, hogy 2020 rekordév lesz a gyógyszeripar számára. „A jelentős reklámbefektetések, a termékskála bővülése és a gyógyszerek drágulása miatt a forgalom valószínűleg meg fogja haladni a 22 milliárd lejt” – olvasható a Frames januárban publikált jelentésében.

Az elmúlt hónapok történéseinek fényében úgy tűnik, hogy a koronavírus áthúzza a gyógyszergyártók számításait is.

Kapcsolódók

Kimaradt?