Elektromos mobilitás: az európai sereghajtók között vagyunk a töltőállomások száma alapján

Csak Bulgáriát, Görögországot, a balti államokat és Ciprust előzzük meg.

Félezer töltőállomás várta 2020 végén Romániában az elektromos meghajtású személygépkocsikat, legalábbis az Alternatív Üzemanyagok Európai Figyelőjének (EAFO) honlapja szerint. Azonban ahány forrás, annyi adat, ami a szakemberek szerint a piac fejletlenségének és éretlenségének egyik jele. Az Open Charge Map 460 elektromos töltőállomásról tud, lektri.co adatbázisában pedig 2 086 szerepel, melyek közül 436 gyorstöltő.Egyelőre elég hiányos az infrastruktúra | Fotó: Agerpres

Az eltérések fő oka az, hogy az elektromos töltők egy része nem nyilvános, hanem kizárólag egy jól meghatározott ügyfélkör által használható. Ez azonban nem torzító hatású ha az EU-tagországok elektromos mobilitási infrastruktúráját hasonlítjuk össze.

Az EAFO adatai szerint a kibocsátásmentes mobilitás európai éllovasa Hollandia, 66 ezer elektromos töltőállomással, megelőzve Németországot, Nagy-Britanniát és Franciaországot, ahol ezek száma 44 669, 33 470, illetve 28 951. Hollandia fölénye még egyértelműbb, ha figyelembe vesszük, hogy utóbbiaknál sokkal kisebb területileg és a lakosság száma alapján is.

Romániánál kevesebb elektromos töltőállomás csak Litvániában (179), Bulgáriában (192), Lettországban (314), Görögországban (334) és Észtországban (424) van. A képet némiképp árnyalja, hogy például Észtország területe kb. 20 százaléka Romániáénak, a lakossága pedig az tizenötöde. Az abszolút utolsó Ciprus, ahol 2020 végén állítólag egyetlen elektromos töltőállomás sem volt.

Számos, Romániánál lényegesen kisebb ország a miénknél sokkal fejlettebb kibocsátásmentes mobilitási infrastruktúrával rendelkezik: Magyarországon 1 295, Szlovákiában 924, Csehországban 1 200 töltőállomás volt, a csöppnyi Luxemburgban pedig 1 063.

Annak ellenére, hogy a kibocsátásmentes közlekedés hangsúlyosan szerepel a közbeszédben és a kormányzati kommunikációban Európa-szerte, a valós súlya egyelőre minimális. Romániában a gépkocsiparknak kb. 0,1 százaléka elektromos meghajtású, Németországban és Franciaországban közel 1, Hollandiában pedig 3 százaléka.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy négy-öt év alatt 18 ezer töltőállomást építhetnek az önkormányzatok állami támogatással.

Kapcsolódók

Kimaradt?