Tizenkétezer elektromos autót vásárolhatunk idén a Környezetvédelmi Alap támogatásával

Mostanáig közel 10 ezer támogatási igénylés érkezett az intézményhez.

Minden eddiginél több elektromos- és hibrid személygépkocsi vásárlását támogatja idén az állam, jelentette ki Ion Vasile, a Környezetvédelmi Alap alelnöke. Mostanáig 9 750 támogatási kérelem érkezett az intézményhez, s valószínű, hogy az év végéig ezek száma eléri majd a 12 ezret. Ion Vasile mindezt a Bukaresti Autószalon (SAB) megnyitóján mondta. A Romexpoban megrendezett vásáron a gyártók és a forgalmazók 25 ezer négyzetméteren mutatják be a legújabb modelleket.

Idén a Roncsautó Plusz program keretében 45 ezer lejes támogatás jár elektromos- és 20 ezer lejes hibrid autók vásárlására. Azok, akik leadnak egy régi, környezetszennyező járművet, jogosultak a Roncsautó program 7 500 lej értékű támogatására is.

A Környezetvédelmi, Víz-és Erdőgazdálkodási Minisztérium által környezetkímélő személyautók vásárlásának ösztönzésére szánt pénzösszeg évről-évre nő. 2019-ben 1 700 ilyen gépkocsi vásárlásához nyújtott anyagi támogatást az állam, 2020-ban pedig ez a szám 3 550-re nőtt.

A Környezetvédelmi Alap a működésükhöz szükséges infrastruktúra fejlesztése révén is próbál hozzájárulni a környezetbarát járművek elterjedéséhez. Mostanáig 200 elektromos töltőállomás létrehozását finanszírozták. Az elkövetkező időszakban újabb két támogatási program indul majd, melyek szintén elektromos töltőállomások kiépítését célozzák. Az elsőnek 500 millió lej a költségvetése, s az önkormányzatoknak szól, míg a második keretösszege 50 millió euró, melyre cégek pályázhatnak.

A Gépjármű Gyártók és Importőrök Egyesületének (APIA) adatai szerint az év első négy hónapjában az újonnan vásárolt személygépkocsik 11,6 százaléka elektromos- vagy hibrid meghajtású volt. Ez több mint kétszerese a kategória tavalyi, 5,5 százalékos piaci részesedésének.

(Nyitókép: Pengő Zoltán)

Kapcsolódók

Kimaradt?