Háztartási kisgépek gyártásában Románia bekerült a Top 10-be

Az itthoni ágazatot lényegében két multi jelenti, a De’Longhi és a Philips.

A világ vezető háztartási kisgép gyártói közé küzdötte fel magát Románia egy évtized alatt. Az ágazati szereplőket tömörítő Home Appliance Europe (APPLia) adatai szerint 2019 Románia a tizedik helyen állt a globális rangsorban, 502 millió eurós termeléssel.A De'Longhi nemeszsuki üzeme | Fotó: Agerpres

Akkor Kína volt az első számú gyártó, a termelés értéke 6,66 milliárd euró volt. A dobogón alsó fokait két európai állam foglalta el, Németország és Hollandia, 3,43, illetve 1,87 milliárd eurós termeléssel. Romániát Franciaország, Olaszország, Magyarország, Lengyelország, Belgium és Malajzia előzte még meg. Magyarországon 911 millió euró értékben állítottak elő háztartási kisgépeket.

2010-ben Románia még jelentéktelen szereplő volt a világpiacon, a termelés értéke mindössze 60 millió euró volt, 2016-ra azonban 400 millióra nőtt. Elképzelhető, hogy tavaly Malajziát, sőt, akár Belgiumot is megelőztük a globális rangsorban. A Ziarul Financiar gazdasági napilap becslései szerint 2021-ben az országban előállított háztartási kisgépek értéke meghaladta a 600 millió eurót.

A hazai ágazatot két multinacionális vállalat dominálja, az olasz De’Longhi és a holland Philips. Az itáliai cég 2013-ban jelent meg gyártóként Romániában, akkor a Kolozsvár melletti Nemeszsukon működő ipari parkban telepedett meg, ahol presszógépeket, kávéfőzőket és konyhai mixereket gyártanak. Időközben a Nagyszalonta melletti Madarászon is megkezdték a termelést, ott egy, korábban a Samsungnak dolgozó üzemet vásároltak meg.

A Philips gyára Hunyad megyében, Szászvárosban működik. Az üzemben automata kávéfőzőket és elektromos fogkeféket gyártanak.

Az elmúlt években mindkét nagyvállalat megnövelte a termelési kapacitását. 2021-ben a De’Longhi árbevétele 380 millió euró körül volt, a Philipsé pedig 250 körül mozgott.

Kapcsolódók

Kimaradt?