Transilvania Smart City: Kolozsváron valósul meg Románia legnagyobb ingatlanberuházása

Zöld utat kapott a kolozsvári városi tanácstól Románia legdrágább és legnagyobb ingatlanprojektje. A következő években a semmiből épül új, első látásra futurisztikusnak tűnő városrész Kolozsváron, Szamosfalva (Someșeni) környékén. A tervek szerint tízezer lakással, bevásárlóközponttal, helikopter-leszállópályával és libegővel bővítik a kincses város területét. A városi tanács legutóbbi ülésén elfogadta a kerületi városrendezési tervet. A megaprojekt költségei meghaladják a 700 millió eurót.

A kolozsvári helyi tanács legutóbbi ülésén elfogadta azt a kerületi városrendezési tervet, amely lehetővé teszi az ingatlanfejlesztési megaprojekt megvalósítását, illetve a beruházás többszakaszos előkészítését.

A Keletközép-Európa szintjén is nagynak számító intaglanfejlesztés keretében tízezer új lakás mellé irodaházakat, egy százezer négyzetméteres bevásárlóközpontot, iskolát, óvodát, bölcsödét, parkokat, sétálóövezeteket, konferenciatermeket, szállodát építenek. Ezen kívül két tavat, két szabadtéri amfiteátrumot és gyógyfürdőt is létesítenek. Az SDC ingatlancég több külföldi befektetési alappal beruház Románia legnagyobb és legdrágább ingatlanprojektjébe, a Transilvania Smart Citybe, írja a Ştiri de Cluj hírportál.

A tervek szerint az utcák már 2022 szeptemberére elkészülnek. Az első épület átadása előtt a Kőmíves Kelemen (Meșter Manole) – Szamosfalvi úti (Calea Someșeni) körforgalmat átalakítják, a Szamosfalvi és a Moș Ion Roată utcán pedig egy másik körforgalmat építenek. A főterv tartalmazza a terület funkcionális elosztását, a forgalom megszervezését és korlátozását, az urbanizációs folyamat megszervezését, amely hat szakaszban történik. Az első szakaszban határozzák meg a városrész kialakítására vonatkozó szabályokat.

A lakónegyedben a legújabb technológiákat alkalmazzák majd, ez alacsony energiafogyasztást biztosít, mert zöldenergia felhasználásán alapul. A tervek szerint a negyedben elektromos buszok közlekednek, a sofőrök pedig okostelefonon láthatják a szabad parkolóhelyeket. A szennyezettség és zajszint mértékét érzékelők jelzik – olvasható továbbá a nagyszabású projektről az Eurourbanism.ro szakmai portálon.

A projekt látványtervének egy kockája | Fotó: eurourbanism.ro

A projekt fejlesztői számos új ötlettel álltak elő, például az új városrészben a házhozszállítás drónnal történik majd, emellett a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtérre és a Iulius Mall bevásrárlóközponthoz az erre a célra kifejlesztett libegővel is el lehet majd jutni.

Ştefan Berciu, az SDC ingatlancég tulajdonosa szerint az építkezéshez szükséges pénzt saját forrásból és több külföldi befektetési alapból teremtik elő. Berciu cége az elmúlt 15 évben mintegy 15 ezer lakást, számos üzlethelyiséget, raktárakat és irodákat épített Kolozsváron.

Az új városnegyed területén lesz helikopter-leszállópálya, elektromosautó-töltőállomások, valamint drónállomás a csomagok házhozszállításához. A beruházás teljes értéke jelenlegi becslések alapján meghaladja a 700 millió eurót. A projekt várhatóan öt éven belül elkészül, az első szakaszt legfeljebb két év alatt fejezik be.

Kimaradt?