Lebontják a 72 éve működő kolozsvári gyárat

Közel 42 millióért akarják eladni a telket, melyen a kolozsvári Carbochim telephelye található.

Lebontják a Carbochim Rt.-nek Kolozsváron, a Korvin (Május 1.) téren álló gyárát. Az erre vonatkozó határozatot január 5-én egyhangúlag szavazta meg a részvényesek közgyűlése. A vállalat egy új, egyelőre meg nem nevezett helyszínen folytatja majd a működését.Az épületet lebontják, de a cég nem szűnik meg/Fotó: carbochim.ro

A közgyűlés döntése borítékolható volt, azt követően, hogy a vállalatban többségi tulajdonrészt szerzett az egyik legnagyobb romániai ingatlanfejlesztő, a Iulius Group tulajdonosa, Iulian Dascălu. A Carbochim jelenlegi telephelye 12 hektáros, minimális értékét 345 euró/négyzetméterben határozták meg a részvényesek. Ez összesen közel 42 millió eurónak felel meg. A közgyűlés arról is határozott, hogy az új üzem számára legfeljebb 3,5 millió euróért vásárolható telek.

A Carbochim a legnagyobb romániai professzionális csiszolóanyag gyártó, termelésének jelentős része exportra megy. Az 1949-ben alapított vállalatnak 2020-ban 164 dolgozója volt, s 31,5 millió lejes árbevétel mellett 1,37 millió lej profitot ért el. A rendszerváltás előtt a cégnél ezernél is többen dolgoztak.

Egyelőre nem tudni, hogy mi épül majd a Carbochim helyére, csak annyi tűnik biztosnak, hogy a beruházást a Iulius Group végzi majd. A cég egy sor plázát működtet, többek között Kolozsváron és Temesváron, de épített vegyes rendeltetésű, bevásárlóközpontot, irodákat és lakásokat is tartalmazó épületegyütteseket is, mint amilyen a temesvári Iulius Town.

Kapcsolódók

Kimaradt?