Kolozsváron sem kérnének iratmásolatokat a polgároktól

A kolozsvári polgármesteri hivatal az országban helyi szinten elsőként alkalmazza azt a törvényt, amely előírja, hogy a közintézmények és a közigazgatási szervek nem kérhetnek fénymásolatokat az állampolgárok személyes dokumentumairól, valamint más állami szerv által kiállított engedélyekről.

A képviselőház döntő házként október közepén fogadta el azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a közintézményeknek és a központi közigazgatási szerveknek, hogy ügyintézéskor másolatokat kérjenek magán- vagy jogi személyektől más állami intézmények által kiállított engedélyekről vagy dokumentumokról. A jogszabály a 2016/41-es sürgősségi kormányrendeletet egészíti ki. Elfogadását 291 képviselő támogatta és csupán egy törvényhozó szavazott ellene.

Fotó: Borsi Balázs

A jogszabály szerint a közintézményeknek és a központi közigazgatási szerveknek a dokumentumokat kibocsátó intézményektől kell igényelniük azok másolatát vagy kivonatát, a közszolgáltatás kedvezményezettjének hozzájárulása alapján.

A törvény január 1-jén lépett érvénybe. Emil Boc, Kolozsvár polgármestere bejelentette, „egy hónapos határidőt adtunk arra, hogy felvegyük minden olyan intézménnyel a kapcsolatot, amellyel együttműködünk, és értesítjük őket, hogy február 1-jétől mi kérjük ki az állampolgárok helyett a azokat az irataikat, amelyek szükségesek a kérelmek és engedélykérések mellé”.

Emil Boc ugyanakkor hangsúlyozta, a törvényt mihamarabb szükséges módosítani, ugyanis abban egyelőre csak az szerepel, hogy a központi hatóságok és ezek megyei alintézményei köztelesek elfogadni az állampolgárok kérvényeit a korábban szükséges iratmásolatok nélkül, a helyhatóságokat és az ezekhez tartozó intézményeket nem kötelezi. Ez azt jelentheti, hogy miközben az országos hatóságok nem, addig a helyi igazgatóságok, ügynökségek ezután is kérhetik a másolatokat. Boc szerint ezt a visszás helyzetet orvosolni kell és egységesíteni az országos és a helyi eljárást.

Kolozsváron jelenleg több mint háromszáz digitális eljárás áll a polgárok rendelkezésére a polgármesteri hivatallal kapcsolatos ügyeik rendezésére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?