Tűzijáték-dömping lesz Kolozsváron, az állatvédők szerint ez tönkreteszi a város élővilágát

Négy helyszínről lőnek fel tűzijátékot Kolozsváron szilveszter éjszakáján, jelentette be Emil Boc polgármester. Ez a pár perc szórakozás azonban vadon élő állatok tömegeit irthatja ki, figyelmeztetnek az állatvédők.

A Fellegvárról, a Bună Ziua negyedből, a Iulius Mall bevásárlóközpont mellől és a Hajnal-negyedi Iuliu Prodan parkból lőnek fel tűzijátékot, hogy a város minden pontjáról látható legyen az ünnepi fényáradat, közölte szerdán az elöljáró.

Iulia Perșa, a polgármesteri hivatal szóvivője a Ziua de Cluj portálnak elmondta, hogy a show költségeit szponzorok fedezik, közpénzt nem költenek rá. Hozzátette, hogy mérsékelt intenzitású és hangerejű tűzijátékot terveznek.

Emil Boc korábban már beszélt arról, hogy a város központjában megszervezett hagyományos szilveszteri partit nem tartják meg a járvány miatt, ezt helyettesíti a tűzijáték, amelyet szétszórtan, több helyszínen szerveznek meg, hogy „minden kolozsvári örülhessen az új évnek”.

Ornitológusok: veszélyeztetik a város zöldövezeteit

A Román Ornitológiai Társaság (SOR) kolozsvári szervezete nem csak azt nehezményezi, hogy ilyen sok helyszínen szerveznek zajos tűzijátékot Kolozsváron, hanem azt is, hogy a kiválasztott helyszínek többsége jelentős zöldövezetek mellett található, amelyek változatos állatvilágát inkább védeni kellene, semmint néhány perces szórakozásért „bombázni”.

Mint hangsúlyozzák, a tűzijáték mind a házi kedvencekre, mind a vadon élő állatokra rendkívül káros hatással van, nem csak kellemetlenséget okozhat nekik, hanem el is pusztulhatnak miatta. A szervezet közösségi oldalán az OIPA International nemzetközi állatvédő szervezet egy évvel korábban készült felvételét közlik, amelyen több száz madártetem látható Róma utcáin. Ezek a 2020/2021-es szilveszter petárdáinak és tűzijátékainak estek áldozatául az olasz fővárosban.

Mint a szervezet honlapján közölt cikkből kiderül, a nemzetközi esettanulmányok szerint a madarak ijedtükben a szokásosnál magasabbra vagy messzebbre repülnek és az energiaveszteség vagy a különböző tárgyakkal való ütközés miatt gyakran tömegesen elpusztulnak.

Törvénymódosítással szigorítanák a petárdapiacot

Radu Molnar, az USR-PLUS kolozsvári képviselője Facebook-oldalán közölte, a pirotechnikai eszközöket érintő szabályozás szigorításán dolgozik, az erre vonatkozó törvénytervezetet év elején terjesztené be. Véleménye szerint erre azért van szükség, mert évről évre számtalan balesetet, kárt, tűzesetet okoznak a petárdák és a tűzijátékok, a vadon élő, kóbor állatoknak vagy házi kedvenceknek okozott traumákról nem is beszélve, ennek ellenére a lakosság – köztük a gyerekek is – továbbra is könnyen hozzáférnek a pirotechnikai eszközökhöz az évnek ebben az időszakában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?