A Föld másik felén már 2017-et írnak

A csendes-óceáni térségben milliók ünnepelték az újévet: romámiai idő szerint szombat délután háromkor csak Sydneyben több mint egy millió szilveszterező láthatott hatalmas tűzijátékot az ausztráliai kikötőváros egén.

A sydneyi operaház felett percekig repkedtek a rakéták, színessé festve az éjszakai égboltot nyárias hőmérséklet mellett. Az újévi rendezvények szervezői minden korábbinál fergetegesebb látványosságot ígértek több mint százezer rakétával.

Már a helyi idő szerinti szilvesztert megelőző három órában százezrek gyűltek össze Sydney kikötőjében, hogy láthassanak egy másik tűzijátékot is, amelyet az idén elhunyt amerikai popzenész, Prince tiszteletére tartottak. A zenész Purple Rain című slágerének aláfestésére bíborszínű tűzijáték lepte el a város egét.

A szilveszteri sorrend

Elsőként Szamoa és más csendes-óceáni szigetek lakói üdvözölhették az újévet. Romániai szerint 12 órakor ugyanis ott már beléptek az új évbe. Romániai idő szerint 13 órakor pedig az új-zélandi Aucklandben is szilveszterezhettek az emberek. A 300 méter magas Sky Tower tetején különleges tűzijátékot lehetett látni, amely csillagszerűen terjedt szét az égen.

Romániai szerint délután 5 órakor Tokió és más japán városok következtek, egy órával később pedig Peking. Kínában ugyanakkor nem terveztek hivatalos ünnepségeket szilveszterkor, a hatóságok arra szólították fel az embereket: kerüljék a nagyobb tömeget, hogy ne ismétlődhessen meg a két évvel ezelőtti tragédia, amikor Sanghaj belvárosában háromtucatnyi embert agyontapostak az új évet ünneplők.

Kapcsolódók

Kimaradt?