Bocskai-díjakat adott át a Sapientia EMTE

Ünnepi szenátusi üléssel zárta huszadik jubileumi évét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, melynek keretében két Bocskai-díjat adtak át pénteken. Az egyetem Kolozsvári Karának dísztermében köszönték meg dr. Trócsányi László európai parlamenti képviselő, Magyarország volt igazságügyi miniszterének támogatását, illetve dr. Dávid László egyetemi szenátusi elnök, a Sapientia EMTE volt rektorának munkáját.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Szenátusa 2012-ben hozta létre a Bocskai István-díjat, amelyet az egyetem alapításában és fejlesztésében kifejtett érdemekért adományoz, a vezetőtanács vagy a karok javaslata alapján. Bocskai-díjban részesülhetnek a Sapientia EMTE munkatársai vagy olyan egyetemen kívüli személyek, akik döntő módon járultak hozzá az intézmény fejlődéséhez.

„Mindkét mai díjazottunk, illetve az általuk képviselt értékrend, világnézet, jövőkép olyannyira szorosan kötődik ehhez a 20 esztendőhöz, oly sokat tettek az egyetemért, hogy a ,,sapis” közösség elismerését, köszönetét, megbecsülését egyszerűsítve: ezt a mai díjátadót akár december 31-én is kötelességünk lett volna megszervezni. Mert a ma kitüntetett professzor urak nélkül a Sapientia sem lett volna az, ami” – hangzott el az ünnepi szenátust megnyitó dr. Tonk Márton rektor beszédében.

Brendus Réka, a magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője kiemelte, „ma azok előtt tisztelgünk, akik kiemelten hozzájárultak és hozzájárulnak ahhoz, hogy a tudás gyarapításával igazi erdélyi magyar elitet képezzenek. Előadóteremben vagy a háttérből, tudással vagy támogatással, mindig érezhettük neves, jelentős személyiségek jelenlétét. Aki a tudomány szolgálatába áll, az a tudomány átadásával is szolgálatot vállal”.

Fotók: Sapientia EMTE

Két Bocskai-díjat adtak át a Sapientia EMTE pénteki ünnepi szenátusi ülésén, megköszönve a kitüntetettek munkáját. Díjazták dr. Trócsányi László európai parlamenti képviselőt, volt igazságügyi minisztert, akinek az egyetem szenátusa 2019-ben adományozott Bocskai-díjat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jogászképzésének fejlesztéséhez nyújtott folyamatos és jelentős támogatásáért, az erdélyi jogi tudományosság pártolásáért. „Trócsányi László bármilyen minőségében, tisztségében egyetemünk pártfogója, barátja, aki világosan átlátja, hogy a jog szerepe egy kisebbségi közösség életében, mint az erdélyi magyarság, miért is különleges: a jog magas szintű művelésétől függ a politikai, gazdasági, közösségi sikerünk ezernyi aspektusa” – emelte ki laudációjában dr. Veress Emőd egyetemi tanár, a Sapientia EMTE Jogtudományi Tanszékének vezetője.

Bocskai-díjat vehetett át dr. Dávid László szenátusi elnök, az egyetem 2007–2020 közötti rektora, akinek az intézmény fejlődése érdekében végzett két évtizedes kiemelkedő szakmai munkája és meghatározó jelentőségű intézményvezetői tevékenységét köszönte meg ezúton az intézmény. „Az elmúlt évek során, ha nem is birodalmat, de annál sokkal fontosabb dolgot épített fel: biztonságot az anyanyelven tanulni vágyók számára” – mondta el laudációjában a volt rektorról dr. Farkas Csaba rektorhelyettes. „Egy intézményt épített fel, amely immár négy biztos pilléren áll, négy olyan helyszínen, amely meghatározó az erdélyi magyarság számára, és egész Erdély, sőt az egész ország területéről vonzza a magyarul tanulni vágyókat.”

Kapcsolódók

Kimaradt?