Pályaválasztás és karrierépítés: kezdődik a PontKom a marosvásárhelyi Sapientián

Nyolcadik alkalommal tartják meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem PontKom kommunikációs konferenciáját. Az idei rendezvény a Pályán vagyunk! – Kihívások a munkaerőpiacon címet viseli. A rendezvényt december 10–11-én szervezik meg az egyetem marosvásárhelyi karának kommunikáció és közkapcsolatok szakos végzős hallgatói.

A konferencia előadásain hasznos tanácsokkal látják el a pályakezdő hallgatókat. Céljuk a szakmai fejlődés és karrierépítés a kommunikáció és közkapcsolatok szakos hallgatók számára – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. A rendezvény olyan előadásokat biztosít az érdeklődők számára, amelyek érintik a Kommunikáció és közkapcsolatok szak területét, mint például a közkapcsolatok, a brand és design, a marketing, a média, és a grafika.  A rendezvényen az előadóknak lehetőségük lesz felajánlani különböző szakmai lehetőséget a hallgatók számára, ezzel segítve pályakezdésüket.

Bemutatja pályakezdési történetét többek között Pinczés-Pressing Ádám, a HBO Holding ZRT közkapcsolati vezetője; tanácsokkal látja el a pályakezdő hallgatókat dr. Gagyi József, a Sapientia EMTE egyetemi professzora; Faragó Tibor a The Reel Crew képviseletében a filmkészítés kihívásairól mesél. Dr. Tőkés Gyöngyvér egyetemi adjunktus az IT cégek kommunikációs kihívásait mutatja be; Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium megálmodója osztja meg történetét a hallgatókkal.Dr. Gagyi József előadása a 2019-es PontKomon | Fotó: Lukácsi Alpár/PontKom – Facebook

Ugyanakkor Rancz Zsolt a Wameleon Design képviseletében tart előadást; Bencze Hajnalka, a Jóállás.ro képviseletében a humánerőforrás-menedzsment rejtelmeibe enged betekintést. Továbbá előadást tart dr. Németh Zoltán, Sipos Zoltán, Sándor Renáta, Járai Richárd, Máté Adél és Arros Orsolya.

„A rendezvényt Gagyi József kollégám indította, és nem titok, hogy a kolozsvári Kommunikációs Napok motivációként szolgált. Az eredeti elképzelésben arra biztattuk a hallgatókat, hogy olyan területekről, témákról gondolkodjanak, amelyek a képzési kínálatból, az egyetemi tantervből hiányoznak, a PontKom legyen tehát a képzésünk általuk szervezett kiegészítése, melléklete vagy kritikája” – nyilatkozta a Maszolnak dr. Fülöp Otília egyetemi adjunktus, az Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék tanszékvezetője.

Mint mondta, az elmúlt nyolc évben kialakult egy rendszer, a meghívottak között vannak visszajáró előadók, az egyetemen végzett hallgatók, befutott szakemberek és pótolhatatlan háttérmunkások is. A PontKom ma nem annyira tartalmában verseng a tantervvel, mint inkább formájában, itt ugyanis maguk a hallgatók is bemutatkozhatnak – hangsúlyozta a tanszékvezető.

„A PontKomot azért szeretem, mert lehetőségünk van saját igényeink szerint alakítani, és olyan szakmai kérdéseket megvitatni, amelyek éppen foglalkoztatnak bennünket. Arra törekszünk idén, hogy a szakterületek képviselői által megismerjük a kihívásokat, amelyekkel a pályakezdésünk során meg kell birkóznunk” – fejtette ki nekünk Pap Hajnalka, az esemény egyik főszervezője.

Mint fogalmazott, a PontKom gondolkodásra és szakmai döntéseket meghozatalára tanít.

„Számomra rendkívül fontos, hogy az elméleti síkon elsajátított tudásunkat gyakorlatba ültethessük. Éppen ezért a PontKom megszervezés kicsit olyan, mintha a szárnyait bontogató kismadarak lennénk” – jelentette ki Kiss Kincső főszervező.

Kifejtette, a tanárok segítsége és jelenléte a szervezés alatt biztos pontként szolgált, ugyanakkor kellő szabadságot is kaptak tőlük, hogy igazán diákközpontúvá váljon az idei konferencia.

A járványügyi helyzetre való tekintettel idén a PontKom konferencia a Google Meet felületére költözik, ahol előzetes regisztráció által a résztvevőknek lehetőségük adódik az előadásokon szakmai kérdések rövid megvitatására. A konferencia további érdeklődői az előadásokat élő közvetítésben a YouTube felületén követhetik. Regisztrációs információkról, az előadások témájáról és a rendezvény érdekességeiről további tartalmakat a PontKom Facebook és Instagram oldalán találnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?