Mentés másként: főként az online részvétel volt a népszerű, máris több projekttel készülnek a szervezők

Szexuális nevelés, gyermekjogvédelem, bullying – csak egy pár a Mentés másként pedagógiai konferencia idei kiadásának legfontosabb témái közül. Jakab Villő Hanga szervezőtől megtudtuk: a járványhelyzet miatt ezúttal főként az online részvétel volt erős, de néhányan személyesen is részt vettek a programokon. Idén is voltak műhelyfoglalkozások, és egy sétát is szerveztek, ahol a résztvevők megismerkedhettek egyrészt egymással, másrészt a természet-pedagógiával.

Jakab Villő Hanga a Maszolnak felidézte, eredetileg februárban tartották volna meg a konferenciát, de a járvány miatt inkább augusztusra esett a választás – és még így is „meglátszott a konferencia megvalósításának módján, a meghívottakon és a résztvevők jelenlétén is, hogy járványhelyzet van”, mesélte. A konferenciát hibrid formában szervezték meg: az előadók egy része jelen tudott lenni Kolozsváron, mások azonban online jelentkeztek be, és ugyanígy volt ez a résztvevőkkel is. A pedagógus hozzátette, úgy tűnik, a nyári időszak inkább fesztiválszezon, mint „konferenciaszezon”, és a járvány alatt valószínűleg sokan hozzá is szoktak az online világhoz, így főként az online részvétel volt népszerű, személyesen kevesebben vettek részt a programokon.

Több műhelyfoglalkozással készültek a jelenlévőknek

Idén is voltak műhelyfoglalkozások, mint megtudtuk, a szervezőknek fontos, hogy kisebb csoportokat szólítsanak meg, mert így sokkal személyesebbé válik a beszélgetés. „A műhelyek jellege nagyon változó volt, attól függően, hogy mi a szakterület, milyen az előadónak vagy trénernek a személyisége, műhelytartási stílusa. Volt olyan műhely, amely több jelenlévőt engedett meg, mint például András Szilárd az élménypedagógiát, matematikát, tudományos gondolkodást érintő műhelyfoglalkozása, de voltak olyan típusú műhelyek is, amelyek legtöbb 9-12 főt engedtek meg” – magyarázta Jakab Villő Hanga.Forrás: Facebook/Mentés másként

A műhelyek között szerepelt az állatasszisztált pedagógia is, érdekessége, hogy kutya részvételével zajlott, az állat jelenlétében, rajta keresztül tartott foglalkozást a műhelyvezető. A szervező hozzátette, volt beszélgetés jellegű műhelyfoglalkozás is, amelynek nem az volt a célja, hogy a résztvevők alkossanak valamit, hanem hogy megnyíljanak egymásnak, és társasjáték pedagógia műhelyt is tartottak, itt lehetőség volt számos játékot kipróbálni.

A szexuális nevelés képzése mindig is jelen volt a konferencián

A Mentés másként pedagógiai konferencia mindkét napján tartottak műhelyfoglalkozást a szexuális nevelés kérdésköréről. A szervező elmondta: a téma mindig is jelen volt a konferencián, idén talán azért feltűnőbb, mivel aktuális téma, és hevesebb társadalmi vitát vált ki. „Az, hogy ilyen hangsúlyban van jelen ez a téma, nem véletlen. Van egy visszatérő meghívottunk, László Éva pszichológus, aki szociális munkát tanít és prevencióval, áldozatvédelemmel foglalkozik. Ő az, aki akár előadást, akár műhelyfoglalkozást tartott az eddigiekben, mindig nagy volt az érdeklődés, és ő tartotta idén a szexuális nevelés témában az egyik műhelyfoglalkozást. A másik meghívottunk Fejér Ákos volt, aki szexuális felvilágosítással, neveléssel foglalkozik” – részletezte Jakab Villő Hanga.

Emellett a konferencia szervezői azért is tartják fontosnak ezt a kérdést, mivel úgy gondolják, a gyerekek alapvető joga hozzáférni azokhoz az információkhoz, amelyek az életüket befolyásolják, és ez akár a védelmük szempontjából is fontos lehet. A szervező elmondta: volt olyan résztvevője is ezeknek a foglalkozásoknak, aki pedagógus volt, és azért volt jelen, hogy tudja, hogyan álljon a témához, hogyha arra kerülne a helyzet, hogy a pedagógusoknak, osztályfőnököknek kell majd szexuális felvilágosító órát tartani az iskolákban.

A gyermekjogok tiszteletben tartása, a bullying és cyberbullying is fontos témák voltak

Jakab Villő Hanga elmondta, az előadástömbök olyan főbb témák köré épültek, mint például a gyermekjogvédelem, amely érintette az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés és a romániai oktatási rendszer hiányosságait is, de szó volt az információhoz való hozzáférés hiányosságáról is. Emellett volt olyan pszichológiai szemléletű témaegység, ahol a sajátos nevelési igényű gyerekek helyzetéről esett szó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Az elmúlt évben a bullying és a cyberbullying is megerősödött jelenség az iskolában, de egyáltalán az iskolai erőszak vagy a társbántalmazás kérdése is. Ilyen témakörben is szerveztünk előadásokat, illetve voltak olyan témák, amik rendszerkritikai megközelítésből kiinduló előadások” – magyarázta, hozzátéve, hogy ilyen volt például a resztoratív szemlélet az oktatásban, a kommunikáció kérdése, vagy az egyenlősítő közoktatás kérdése. A konferencia szervezőinek amúgy egyik fő szemléletbeli kérdése, hogy hogyan lehet demokratikusabbá tenni az oktatást, hogyan lehet egyenlő hozzáférést biztosítani, illetve azzal is foglalkoznak, hogy hogyan termeli újra az iskolarendszer a társadalmi egyenlőtlenségeket – mondta Jakab Villő Hanga.

Több projekttel készülnek a következő évekre

A szervező ugyanakkor azt is elárulta, hogy bőven maradtak a tarsolyukban olyan programok, projektötletek, amiket a járvány miatt nem sikerült megvalósítani. Például jelenleg van egy közös projektjük a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével a szexuális nevelés kapcsán, amely a tanárok viszonyulásának a felmérésére irányul. Céljuk, hogy megvizsgálják, milyen tévhitek veszik körül a tanárokat a témát illetően, és ezekre a tévhitekre próbálnának meg választ adni a projekt végén a pedagógusoknak és szülőknek egyaránt.

Egy másik projektjük a pedagógushallgatókat célozza, ezzel arra a hiányra szeretnének válaszolni, hogy a pedagógusképzésben nagyon kevés a gyakornoki lehetőség, amikor a fiatalok a gyerekekkel találkozhatnak. „Mi egy olyan projektre gondoltunk, ahol az egyetemistákat olyan civil szervezetekkel, iskolákkal hoznánk kapcsolatba, ahol gyerekekkel foglalkozhatnának, és az lenne a cél, hogy ez nagyon változatos körülmény között valósuljon meg” – mesélte. Ennek oka szerinte, hogy azoknak a pedagógiát hallgató egyetemisták, akik jobb iskolákba járnak megtartani az óráikat, nincs igazán lehetőségük tapasztalatot szerezni más szociokulturális hátterű gyerekekkel kapcsolatban, pedig ez szerintük ahhoz vezetne, hogy felkészültebbek lennének azzal a valósággal kapcsolatban, ami majd tanárként fogadja őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?