Világviszonylatban is csúcskategóriás kutatási projekt indul a BBTE-n

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, aki ügyvivőként vezeti a kutatási, innovációs és digitalizációs szaktárcát, kedden a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem vezetőivel és kutatóival találkozott, akik bemutatták az intézmény három kiemelkedő projektjét.

Ezek közül az egyik a belvárosi egyetemi műemléképületek padlásterének a felújítására vonatkozik, a másik kettő az egyetem falain belül valósul meg, de az egész közösség látja majd a hasznát: egy olyan intelligens infrastruktúra kialakításán dolgoznak, amely a kutatások mellett a hazai egészségügyi rendszer fejlesztését szolgálja, továbbá egy olyan hálózat kiépítését célozza, amely egyetemi adatbázisokat köt össze.

„Meggyőződésem, hogy a romániai egyetemek jelentős potenciállal rendelkeznek a kutatás, fejlesztés és innováció terén, amelyre nekünk alapoznunk kell” – jelentette ki Tánczos Barna a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorával, Daniel Daviddal közösen tartott sajtótájékoztatóján, amelynek fő témája a spektroszkópiához és mágneses rezonanciás képalkotáshoz szükséges infrastruktúra kiépítésére vonatkozó, 2021–2023 között megvalósuló INSPIRE nevű projekt volt.

 „Az INSPIRE projekt finanszírozási szerződését a napokban aláírtuk. Olyan kutatási infrastruktúrát építünk ki, amely az emberi agy további feltérképezésében és az elváltozások előrejelzéseinek kutatásában játszik nagyon fontos szerepet. Amellett, hogy új dimenziót nyit a kutatás és az eredmények gyakorlatba ültetése terén, jelentős segítséget nyújt az idegsebészeknek” – mondta a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős ügyvivő miniszter.

Tánczos Barna kifejtette, nemcsak az egyetemi kutatók lesznek érdekeltek a kutatási eredményekben, hanem azok az orvosi technológiákat használó vállalatok, valamint az ilyen jellegű szolgáltatásokat nyújtó cégek is, amelyek fejlődni tudnak ezáltal a kutatási program által.

A hasonló kutatásokat végző központok térképe illusztrálja, hogy nemcsak romániai, hanem világviszonylatban is csúcskategóriás kutatási projekt ez. „Ilyen szempontból is szintet lépett a Babeș-Bolyai Tudományegyetem. Gratulálok annak a csapatnak, amelynek tagjai ezt a kutatási programot összehozták” – fejezte ki elismerését a tárcavezető. Kiemelte, ez a kutatási program is bizonyítja, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetem nemcsak a multikulturalitás terén példaértékű, hanem tudományos, kutatási szinten is az egyik legjobb egyetem az országban, amit azok a nemzetközi rangsorok is alátámasztanak, amelyek az elmúlt 6 évben romániai viszonylatban az első helyre sorolták a BBTE-t.

A miniszter előrevetítette, hogy valószínűleg az elkövetkező években intézményi kormánytámogatásra is szükség lesz ahhoz, hogy az INSPIRE programot végigvigyék, és arról biztosította az egyetem vezetőségét, hogy a kormány, a minisztérium mögöttük fog állni.

A kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős ügyvivő miniszter a felsőoktatási intézmény vezetőit támogatásáról biztosította továbbá két olyan kísérleti program elindítását illetően is, amelyek mentén elkezdődhet az egyetemek valós digitalizációja.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a nap folyamán a BBTE diákjaival is beszélgetett arról, hogy hogyan vélekednek a környezetvédelemről és a környezettudatos életmódról. A szaktárcavezető hangsúlyozta, az ilyen eszmecserék célja nem csupán az, hogy meghallgassa a fiatalokat, hanem hogy be is vonja őket a küldetésbe, amely – mint fogalmazott – mindannyiunk közös feladata. A miniszter ugyanakkor elmondta, hogy a BBTE hallgatóinak kérésére olyan környezetvédelmi programot fognak indítani, amely a Kolozsvárhoz hasonló nagy egyetemi központokban szorgalmazza a környezetbarát, zöld közlekedést és előmozdítja az ezt szolgáló infrastruktúra kiépítését.

A nap második felében a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetőségével találkozott. A találkozón szó esett a gyakornoki programok fontosságáról, valamint az egyetem által lebonyolított projektekről.

Kapcsolódók

Kimaradt?