Elhunyt Szabó-Orbán Olga olimpiai ezüstérmes és világbajnok kolozsvári tőrvívó

83 éves korában elhunyt a kolozsvári Szabó-Orbán Olga, Románia első olimpiai érmes és világbajnok tőrvívója.

„Mindazzal, amit a román vívócsaládra hagyott, amit Szabó-Orbán Olga adott nekünk, felejthetetlen érzelmeket és pillanatokat, életleckéket a jellemről és az emberségről, ő és társai a román vívás aranygenerációjából minden vívón keresztül tovább élnek, aki követi az útjukat. A maszkos hősök inspirálnak és motiválnak” – közölte hivatalos internetes oldalán a Román Vívószövetség.

Fotó forrása: Román Vívószövetség

Szabó-Orbán Olga 1938. október 9-én született Kolozsváron, és jelentős sikereket a világ számos pontján. „Ő elhivatott sportoló, egy erős jellem, kiegyensúlyozott ember példája, egy olyan emberé, akinek a vívás több volt, mint sport, ez jelentett mindent” – olvasható a vívószövetség nekrológjában.

A tőrvívó 1956-ban, a melbourne-i játékokon szerezte a román vívás első olimpiai érmét. A kolozsvári születésű sportoló az egyéni versenyt ezüstéremmel fejezte be. 1962-ben Buenos Airesben ő lett az első világbajnok egyéni vívásban. Szabó-Orbán Olga segített a román válogatottnak abban, hogy 1969-ben Havannában megnyerje első világbajnoki címét.

Pályafutása során öt olimpián vett részt és 11 érmet nyert: 3 olimpián 1 ezüst- és 2 bronzérmet, továbbá 8 világbajnokságról 2 arany-, 3 ezüst- és szintén 3 bronzéremmel tért haza.

80. születésnapja alkalmából a vívókarrierjét bemutató, elveszett, majd előkerült családi fotóalbumokból válogattunk a Maszolon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?