Elektromos autókba való akkumulátorokat gyártana Romániában egy kanadai cég

Pontosabban az akkumulátorokba való lítium port állítanák elő a kanadaiak a 400 millió eurós beruházással létrehozandó üzemben.

Memorandumot írt alá a román kormány és a Rock Tech Litium. A dokumentum értelmében a kanadai vállalat 400 millió eurós beruházással egy üzemet épít Romániában, ahol lítium port fognak előállítani. „A dokumentum aláírása révén Románia felkerül az autóipari akkumulátorok nagy gyártóinak a térképére” – jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter.A Tesla autókba is kerül majd a romániai üzem termékéből | Fotó: Facebook/Tesla

A felek arról nem nyilatkoztak, hol épül majd fel az üzem, mikor kezdődik a beruházás, illetve mekkora állami támogatásra számíthat a Rock Tech Litium. Annyit lehet csak tudni, hogy a gyárban az akkumulátorok fontos összetevőjének számító lítium port fognak előállítani, amihez az alapanyag Kanadából érkezik majd. Az üzem évi félmillió akkumulátor gyártásához elegendő lítium port állít majd elő. A beruházás eredményeként 500 munkahely jön majd létre.

„Az elmúlt hónapokban több helyszínt elemeztünk, s hálásak vagyunk az itt kapott támogatásért” – nyilatkozta Dirk Harbecke, a Rock Tech Litium igazgatótanácsának elnöke. A kanadai vállalat idén tavasszal elkezdi első európai gyárának az építését. Ez Németországban lesz, nagyon közel ahhoz az akkumulátor üzemhez, amit a Tesla épít. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kanadai vállalat lesz a Tesla egyik beszállítója.

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?