Júliusban adják át a brăilai Duna-hidat

Július 6-án adják át a forgalomnak a brăilai Duna-hidat – jelentette be pénteken Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter, amikor az épülő hídnál tett látogatást.

Fotó: CNAIR

A tárcavezető Facebook-bejegyzése alapján a függőhíd építési munkálatainak a 97 százalékával végeztek eddig, míg az összekötő utak 93 százaléka épült meg. A tárcavezető szerint ez az elmúlt harminc év legnagyobb infrastrukturális beruházása.

Az Agerpres beszámolója alapján Grindeanu a helyszínen tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy jelenleg a Brăila-Galac térségben történik a legtöbb infrastrukturális beruházás az országban. A tárcavezető a függőhíd építése mellett példaként említette a régiót átszelő gyorsforgalmi utak építését is.

A tárcavezető emlékeztett arra, hogy az összes nagyobb romániai infrastrukturális beruházást uniós alapokból finanszíroznak, és az idei az első év, amikor a szállításügyi minisztériumnak az összes rendelkezésre álló forrást sikerült lehívnia. Ezért a tárca az alapok 10 százalékos kiegészítését, mintegy 450 millió eurót kért pluszban az Európai Bizottságtól. „És ezt a pénzt is el fogjuk augusztus közepéig költeni” – tette hozzá.

Az 1974 méter hosszú és 31 méter széles brăilai Duna-híd építése 2017-ben kezdődött. Az új híd a Duna bal partján lévő két nagyváros – a 180 ezres lakosságú Brăila és a tőle alig húsz kilométernyire északra elhelyezkedő negyedmilliós Galac – számára teremti meg a közvetlen összeköttetést Dobrudzsával és a román tengerparttal.

A hídon menetirányonként két-két sáv van, magassága az eddigi legmagasabb vízállás szintje felett 38 méter, hogy ne akadályozza a folyami hajózást. A folyó egy kilométert szinte mindenütt meghaladó szélessége miatt Romániában kevés Duna-híd épült.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?