banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Fenntartható energiaforrásnak minősítette az EP az atomenergiát és a földgázt

Az Európai Parlament (EP) elutasította az úgynevezett taxonómia rendelet kiegészítése elleni indítványt, mely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek, ezzel mindkét energiahordozó biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezhet – közölte az uniós parlament szerdán.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a gáz- és atomenergia-ágazatok magánberuházásainak szerepük van a zöld átállásban, és hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Átmeneti jelleggel, adott feltételek és átláthatósági követelmények mellett ezért megengedi, hogy az iparág egyes tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

Az ezt elutasító európai parlamenti indítvánnyal szemben 328 EP-képviselő szavazott, 278 képviselő mellette voksolt, és 33-an tartózkodtak. Ha július 11-ig sem az uniós parlament, sem a tagországok kormányait képviselő Tanács nem emel kifogást a bizottsági javaslat ellen, akkor a taxonómiáról szóló szabályozás 2023. január elsejétől lép életbe.

Az Európai Bizottság március elején bemutatott, a taxonómiára vonatkozó jogszabálytervezete egyes nukleáris energiával és földgázzal kapcsolatos tevékenységeket a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek körébe sorol. Az ilyen tevékenységeket felsoroló listát nevezik uniós taxonómiának. A taxonómiarendelet egyike azoknak a jogszabálytervezeteknek, melyek révén az uniós bizottság forrásokat biztosítana a fenntartható növekedéshez, segítené a zöld beruházásokat és megpróbálná elkerülni a nem fenntartható projektek zöldként történő feltüntetését.

Az erdélyi EP-képviselők is megszavazták a „zöldítést”

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői támogatták a gáz és az atomenergia fenntartható forrásnak minősítését. Vincze Loránt a Facebook-oldalán azt írta: „Az energiaválság korában és egy gazdasági válság küszöbén csak olyan intézkedéseket lehet hozni, amelyek nem rónak elviselhetetlen többletterhet a háztartásokra. Éppen ezért szavaztam ma az Európai Parlamentben úgy, hogy az atomenergia és a földgáz maradjon környezeti szempontból fenntartható energiaforrás.” Az atomenergia esetében ez a fenntarthatóság kétségen felüli – tette hozzá –, a földgáz esetében pedig, különösen a mostani válság miatt, több időre lesz szükség az átállásra. „A szél- és napenergia valóban zöldebb minden más energiaforrásnál, de a technológia fejlettsége még nem érte el azt a szintet, amikor megfelelő hatékonysággal használhatnánk és raktározhatnánk az abból nyert villamosenergiát” – érvelt Vincze Loránt, aki szerint „az észszerűség győzött”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Winkler Gyula EP-képviselő szerint a parlament egyértelműen támogatta (328 szavazattal, 278 ellene és 33 tartózkodással) az atomenergia és a földgáz felvételét az EU fenntartható befektetési taxonómiájába. „Egy racionális és realista szavazás, amely figyelembe veszi a valóságot, amelyben élünk, és elutasítja az elmúlt napokban tapasztalt durva manipulációkat. Az európai energiabiztonsághoz és a jelenlegi válságból való kilábaláshoz szükségünk van az atomenergiára és a földgázra. Jó eredmény a hazai energiaágazatnak!” – írta a politikus a közösségi oldalán.

A taxonómiarendelet megerősítése mellett foglalt állást a cseh miniszterelnök Strasbourgban

A taxonómiarendelet megerősítése a klímacélok megőrzése mellett rugalmasságot biztosít a tagországok számára az energetikai beszerzések és beruházások területén – közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök Strasbourgban, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén. Az EU Tanácsa féléves cseh elnökségének prioritásait bemutató EP-vita során Fiala hangsúlyozta: több európai ország számára egyedül az atomenergia és a biztonságos országokból beszerzett földgáz garantálja az energiaellátása biztonságát. „Ezért arra kérem önöket, fogadják el ezt a kompromisszumot” – mondta a cseh miniszterelnök.Petr Fiala cseh miniszterelnök felszólalása az EP-ben | Fotó: Agerpres/EPA

A július elsejétől december 31-ig tartó cseh tanácsi elnökség programjával kapcsolatban Petr Fiala azt mondta, a figyelem középpontjában az ukrajnai háború okozta menekültválság kezelése, Ukrajna háború utáni újjáépítése, az energiabiztonság, az európai védelmi képességek és a kiberbiztonság megerősítése, az európai gazdaság, valamint a demokratikus intézmények ellenállóképességének növelése áll.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a vita során elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Oroszországból származó energiahordozók szállításának teljes leállására kell felkészülni. Kijelentette: biztosítani kell, hogy az energiapiac zavarai esetén a rendelkezésre álló gázból minden tagállam számára jusson. Meg kell őrizni az egységes belső piacot, és fenn kell tartani az iparellátási láncot – mondta. A koronavírus-járvány időszaka megmutatta, hogy az egoizmus, a protekcionizmus, a zárt határok, az exporttilalmak az egység széttöredezéséhez vezet – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Hidvéghi Balázs, a magyarországi Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában hangsúlyozta, Csehország példátlan gazdasági és biztonsági kihívások idején veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Reménykeltőnek nevezte, hogy a cseh elnökség az energiaellátás biztonságának szavatolására helyezi a hangsúlyt, mert – mint közölte – az energiaellátás nem ideológiai, hanem fizikai kérdés. „Vagy van energiahordozó, vagy nincs” – jelentette ki. Az unió vezetőinek az európai emberek érdekét kell képviselniük – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Kapcsolódók

Kimaradt?