A globális minimumadó bevezetése mellett foglalt állást az Európai Parlament

A globális minimumadó bevezetése mellett foglalt állást az Európai Parlament képviselőinek többsége szerdán, hangot adva annak a véleményének is, hogy a nemzetközi és az európai uniós adózási szabályok nem megfelelőek a modern kor gazdaságában, adóelkerülésre sarkallnak, és hátrányosak a kis- és középvállalkozások számára – tájékoztatott az uniós parlament közleményben.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 450 szavazattal, 132 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők kijelentették, a jelenlegi nemzetközi adózási szabályok a modern kor gazdaságában nagyrészt elavultak, és aláássák az egységes piacot.

Véleményük szerint az egyhangú uniós döntéshozatalhoz „nagyon magas szintű felelősségvállalás” és „lojális együttműködés” szükséges. A tagállamoknak hosszú távon mérlegelniük kell a minősített többségi szavazásra való áttérést, az Európai Bizottságnak pedig újra kellene indítania a vitát arról, hogy az adózás egyes területein fokozatosan át lehet-e térni a minősített többségi szavazásra – írták.

Az állásfoglalásban a képviselők sürgették Magyarországot, hogy vessen véget a globális adóügyi megállapodás „blokkolásának” az Európai Unió Tanácsában. Arra biztatták az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy „ne bocsátkozzanak politikai alkudozásba azokkal a tagállamokkal, amelyek visszaélnek nemzeti vétójukkal”, és „mindaddig tartózkodjanak a magyar nemzeti helyreállítási terv jóváhagyásától, amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak”. Ha Magyarország kitart vétója mellett, akkor nemzetközi kötelezettségvállalásai teljesítése érdekében az uniónak meg kell fontolnia más lehetőségek és eszközök használatát – tették hozzá.Az EP-képviselők megszavazták a globális minimumadót | Fotó: Agerpres/EPA

A nagyobbik magyar kormánypárt, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja, az MTI-hez eljutatott közleménye szerint Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás után azt mondta, nem történt meglepetés, a határozat beleillik a Magyarországot lejáratni próbáló döntések sorába. „A határozat nem más, mint Magyarország ismételt pellengérre állítása. A nemzeti vétó használata az uniós szerződésekben biztosított joga minden tagállamnak” – emlékeztetett. Kijelentette: a háborús gazdasági környezetben a globális minimumadó elhamarkodott bevezetése elhibázott döntés volna. Mivel a nagy technológiai cégek megadóztatásáról nem született döntés, az amerikai és az ázsiai országok pedig még sehol nem tartanak a globális minimumadó bevezetésével, elhamarkodott elfogadásával Európa súlyos versenyképességi hátrányba kerülne – figyelmeztetett.

Kiemelte: az adópolitika kulcsfontosságú a nemzeti szuverenitásban, arról nemzeti keretek között kell dönteni. Nem létezik közös fiskális politika, ezért kell egyhangúsággal dönteni adózási kérdésekben uniós szinten – tette hozzá.

Győri Enikő szerint a minimumadó bevezetése megkettőzné a magyar vállalkozások terheit, súlyosan veszélyeztetve az ország gazdasági fejlődését. Most a beruházásokat kell támogatni a munkahelyek és a családok védelme érdekében. Olyan megoldást kellene keresni, amely az európai polgárok és a vállalatok érdekeit szolgálja – hangsúlyozta. „A magyar kormány az adócsökkentések kormánya. Ezt a politikát követjük sikeresen immáron több mint tíz éve” – tette hozzá a fideszes politikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, az MTI-hez eljutatott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a Fidesz-kormány uniós vétója „bumerángként” csaphat vissza. „Legyen világos, a magyar kormány vétója kizárólag a zsarolásról szól” – fogalmazott a szocialista politikus, majd hozzátette: a vétó egyértelműen csak a Magyarországnak járó uniós források kompromisszumoktól mentes kikényszerítését célozza. Véleménye szerint „a Fidesz-kormány zsaroló technikája újabb érv lesz amellett, hogy az európai érdekeket gáncsoló magyar kormány ellen végig vigyék az uniós büntetőeljárásokat”. Ez a végén nemcsak jelentős, ezermilliárdokban mérhető uniós forrás, de Magyarország uniós szavazati jogának elvesztésével is járhat.

Ez a károkozás kizárólag a Fidesz-kormány bűne és felelőssége – szögezte le. Ha a magyar kormány nem változtat a magatartásán, azzal egész Magyarországnak, minden egyes magyar családnak súlyos és megbocsáthatatlan károkat okoz – tette hozzá Ujhelyi István.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?