Országos helyreállítási terv: júniusig nem nyitja meg a pénzcsapot az Európai Bizottság

Február közepéig kellett volna döntenie az uniós testületnek 2,7 milliárd euró átutalásáról.

Júniusban, az európai parlamenti választások után dönt csak az Európai Bizottság (EB) Románia függőben levő, harmadik PNRR-s kifizetési kérelméről, írja az economedia.ro. A kormány 2023 december 18-án nyújtotta be az igénylést 2,7 milliárd euró kifizetésére az országos helyreállítási terv keretösszegéből.Fotó: AdobeStock

A kérelem elbírálási határideje február 15. volt, azonban az Európai Bizottság egyelőre nem döntött, mivel Románia nem teljesített egy sor, a kifizetés feltételének minősülő vállalását.

Márciusban Bukarestben tárgyalt az EB küldöttsége, melynek tagjai súlyos kritikákkal illették a kormányt, s emlékeztettek arra is, hogy egy sor PNRR-s beruházás késésben van, egyesek pedig még el sem kezdődtek.

Az Európai Bizottság szerint még mindig elfogadhatatlanul magas, 500 ezer euró az értékhatár, mely alatt a mikrovállalkozásoknak nem kell adózniuk a nyereségük után, s gondok vannak az állami vállalatok vezetőinek kinevezési procedúrájával is, mely átláthatatlan, a személyek kiválasztása politikai alapon történik.

Az Európai Bizottság eddig 9,4 milliárd eurót utalt át Romániának a PNRR keretösszegéből, az összeg egy részét azonban egyelőre nem költötték el.  

 

Kapcsolódók

Kimaradt?