banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az uniós támogatásoknak köszönhetően úszta meg Románia a recessziót tavaly

Beruházásokra jóval több pénzt költöttünk uniós forrásokból, mint a központi költségvetésből.

Az uniós pénzeknek köszönhető, hogy tavaly nem csúszott recesszióba a román gazdaság, állítja Cristian Popa, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának tagja.Fotó: AdobeStock

„Az uniós források egy egyszerű pénzügyi injekciónál többet jelentenek Románia számára, egy egyszeri történelmi lehetőséget a nemzetgazdaság átalakítására a versenyképesség növelése révén, beleértve az infrastrukturális fejlesztés felgyorsítását” – idézi Popát az economica.net.

2023-ban a beruházásokra költött pénz nagyobbik része nem a költségvetésből, hanem európai alapokból származott. Tavaly a kormány a GDP 2,3 százalékának megfelelő összeget költött beruházásokra, míg uniós forrásokból, beleértve az országos helyreállítási tervet (PNRR), a GDP 3,6 százalékával megegyező összeg érkezett ilyen célra. Ez azt jelenti, hogy az EU-tól mintegy 40 százalékkal több pénzt kaptunk beruházásokra, mint amennyit saját forrásból szántunk rájuk.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint idén az uniós forrásokból finanszírozott beruházások értéke meg fogja közelíteni a 16 milliárd eurót. Ez hozzávetőleg a GDP 5 százalékának felel meg.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás óta Románia 62 milliárd euróval kapott többet a közös kasszába befizetett hozzájárulásnál.

Cristian Popa felhívja a figyelmet, hogy nem támaszkodhatunk a végtelenségig az uniós támogatásokra. „Tudatosítanunk kell, hogy az uniós alapok nem jelentenek kimeríthetetlen forrást. (…) Az uniós alapokat bölcsen kell gyümölcsöztetni, mivel az európai átlaghoz való közeledésünkkel párhuzamosan csökkenni fognak. Minden egyes, uniós alapokból hozzánk érkező euró mögött egy adófizető német polgár áll. Ezért horgászbotként kell tekintenünk erre a lehetőségre, s megtanulnunk minél jobban felhasználni, nem pedig egy készen kifogott halként. Csak így lehet hosszútávon fenntartható a fejlődés” – véli a BNR vezető munkatársa.  

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?